Vad menar jag med fluktar-grannar?

I min bloggserie om grannsämja har jag ibland refererat till fluktar-grannarna, vilket väckt en del frågetecken. Dessa ska jag försöka räta ut samtidigt som jag gärna tar emot förslag på bättre uttryck. ”Fluktar-grannar” har jag bara använt i brist på bättre benämning. Hade jag kunnat sova mer sedan de började bygga hade jag kanske kunnat komma på ett bättre ord. Att flukta betyder att smygtitta och det är ju inte direkt det som just de här personerna sysslar med. Snarare det omvända. Deras intentioner att ha full utsikt över närmaste grannar är tydlig.

inga bilder hittades

Häng med så ska jag förklara vad jag menar så kanske du kan ge mig ett bättre förslag. I botten ligger en konflikt om en utbyggnad.

Ett hus = fem möjliga riktningar för utbyggnad

Det finns förstås runda hus men fyrkantiga eller rektangulära är vanligare. Det betyder att det vanligen finns fyra håll som man kan bygga ut huset på. Fem om man räknar med uppåt, att lägga på ett våningsplan. Jag tar inte med nedåt för så vitt jag vet är det besvärligt att gräva ut ett källarplan i efterhand.

Vilket håll man väljer kan bero på många saker.

  • Planlösning inomhus. Vill du utöka köket är det enklare att göra utbyggnaden åt det håll som är närmast köket, än att bygga ut åt ett annat håll och flytta köket.
  • Underlaget. Står ditt hus delvis på berg och delvis på lera? Ska du spränga eller påla för utbyggnad. Det ena är antagligen billigare, men jag vet inte vilket.
  • Väderstreck. Vill du ha morgonsol, kvällssol eller middagssol i din utbyggnad? Solen går ej att flytta på, bara din utbyggnad.
  • Detaljplan. Lägger du på en våning så påverkar du inte tomtytan, och du får mer utsikt över omgivningarna. Men du får i gengäld trappor och ditt bygge kanske påverkar grannarna på oönskade sätt. Ibland finns det begränsningar i detaljplan hur högt man får bygga, vilket effektivt stoppar denna lösning.
  • Grannhusens fönster. Vill du att grannarna ska se rakt in din utbyggnad eller föredrar du att att de inte gör det? I så fall behöver du avpassa hur du placerar din utbyggnad och dina fönster.
  • Grannsämjan. Din utbyggnad kommer att påverka grannarna, både på kort och på lång sikt. Du kommer att störa när du bygger och ditt bygge kommer att förändra omgivningen. Kanske försämrar du värdet på grannarnas fastighet. En förlorad sjöutsikt kan innebära värdetapp i miljonklassen (det är ingen sjöutsikt inblandad i det här fallet).

Kort sagt kan du som ska bygga ut välja att i samråd med grannarna lägga din utbyggnad där det stör grannarna minst. Du kan också samarbeta med grannarna. Jag har hört ryktas om gemensamma bygglovsansökningar och hur garage byggts vägg i vägg för att båda ska tjäna på det.

Sedan kan du förstås skita fullständigt i grannarna och köra ditt race.

Fluktar-grannarna väljer att bygga mot grannarna

I just det fall som inspirerat mig till den här bloggserien så står huset i ena kanten av tomten. När huset byggdes 1934 stod det någonstans i mitten på en betydligt större tomt. På den tid var Ellapark ett sommarstugeområde med rejäla tomter och slingrande vägar. Vägnätet är förresten detsamma och dimensionerat för en helt annan trafiksituation än dagens. Detsamma gäller (tror jag) vatten och avlopp.

Den stora tomten har sedan dess styckats av både en och två gånger. Kanske fler, jag har varit på annat håll. Numera är tomten drygt 1000 kvadratmeter och huset står på ena långsidan, nästan i tomtgränsen. Det betyder att det finns tre riktningar där en utbyggnad ger en försumbar påverkan på grannar, och en riktning där utbyggnaden bokstavligen hamnar i knät på grannar.

Det betyder att det finns tre vettiga alternativ och ett som är uteslutet, eller hur? Visst skulle alla normalt funtade människor där synapserna är rätt kopplade i hjärnan välja något av de tre fria alternativen?

inga bilder hittades

Fluktarna som jag kallar dem i väntan på något bättre uttryck valde att bygga mot grannarna. Alltså i riktning mot närmaste grannar och mot dessa grannars explicita vilja. Om jag har rätt information så skrev de i sin bygglovsansökan att ett fönster på en åtta meter hög utbyggnad drygt två meter från tomtgränsen inte kommer att innebära ökad insyn för grannarna. De fick bygglov. (Är folk som läser bygglovsansökningar läskunniga? Förstår de konceptet meter? Kan de mäta?).

De som fick bygglovet har valt att använda det, trots att de måste (?) ha insett att det inte kommer leda till några ljuva relationer med de personer som framöver kommer att befinna sig ett par meter ifrån dem. (Som förklaring till varför jag lägger till frågetecknet: de som bygger ut är personer som hissar svenska flaggan och låter den hänga i ett par veckor innan de plockar ner den).

Åtta meter högt plank

Genom en lång rad med överklaganden i alla instanser som går att överklaga till så har jag funderat över den där formuleringen att grannarna inte kommer att drabbas av någon ökad insyn. Kanske menar de som skrev det något av följande.

  • De bara låtsas att de ska sätta in glas i fönstret. I verkligheten blir det en skiva plywood där de kommer måla lite snygga gubbar som ler ner mot grannarna.
  • De har även planerat att sätta upp ett åtta meter högt plank en halvmeter från fönstret. De är alltså inte alls fluktare, de strävar efter att bli inmurade för äkta fängelsekänsla.
  • Allt är ett skämt och en del av en reality show. Snart hoppar det fram någon med en kamera och skrattar över att grannarna gått på den lätta dragningen.

Jag har såklart fler teorier om vad som ligger bakom, men de passar inte i skrift. Vi hoppar raskt vidare.

Byggjobbarna kanske inte hade något val

I ett tidigare inlägg i serien skrev jag även något om den lilla byggfirman som valt att åta sig detta jobb. Jag tyckte då att ifall man inte vill hamna i blåsväder, så ska man vara noga med vilka uppdrag man åtar sig. Visa omdöme. Vårda sitt varumärke. Nu har jag varit inne på sajten Alla Bolag och om jag tolkat siffrorna där rätt, så är byggfirman inte i sitsen att de kan vara kräsna när de väljer uppdragsgivare. Det ser jag som en förmildrande omständighet. Nu kan jag ha läst fel och det senaste bokslutet var ändå från 2016.

Nog om detta. När du läser detta har jag flytt Täby. (Stön, jag är återigen byggflykting, ska det aldrig ta slut?). Det positiva är att det betyder att jag kan byta bloggämne till något trevligare.

Under tiden, läs gärna resten av min bloggserie om grannsämja och skicka lite sympatier. Eller bidra med dina erfarenheter.

OBS! Den trevliga lappen jag fotat av är både autentisk och aktuell, men skriven av helt andra grannar. Lappgrannarna ska ha en födelsedagsfest och de både förvarnar och ber om förståelse från varenda granne i hela området. Trevligt och vettigt gjort av dem. De ska alltså ha fest en ynka kväll, inte blockera vägar och ha byggljud i månader. Det är skillnad på folk och folk.

Uppdatering: det har nu även dykt upp en lapp från de som bygger.

chefstomaten