Tänndalssjön i vinterskrud årets första motiv

Det är dags att summera jul-nyår-trettonhelg i fjällen. Min något luddigt formulerade plan hade rubriken ledig och innehöll punkter som gluweintillverkning, pusslande och en kasse med nyköpta pocketböcker. Att sova som en stock åtminstone tolv timmar per dygn och åka massor av skidor, stod också på schemat.

Planen gick sådär. Jag har sovit mindre än jag brukar och börjar därmed det normala arbetsåret med en förkylning. De kommer som ett brev på posten om jag stressar. Det som pajade projekt ledighet var att jag blev tvungen att redigera Mitt Provence ytterligare ett varv och sedan dök det upp annat från sidan, som jag inte visste om, inte hade planerat för och som jag var tvungen att hantera.

Tre veckors ledighet blev tre dagar

Datorn var avstängd och jag maraton-pusslade under själva juldagarna men därefter har jag jobbat några, eller många, timmar varje morgon innan resten av huset har vaknat. En vecka satt jag mer eller mindre dygnet runt med Mitt Provence. Hur bra de kapitel blev som jag läste vid tio på kvällarna, eller försökte skriva i bilen, återstår att se.

Jag hann på något sätt även med ett par av mina pocketböcker. Bland annat skumläste jag Diana Gabaldons Skugga av svek som är den senaste delen på svenska i Outlander-serien. De böckerna lider av det som många framgångsrika amerikanska serier drabbas av: pratsjuka och tidsbrist. Första delen är kompakt, spännande och följer en huvudperson under en stor del av dennes liv. För att sedan hålla igång serien så gäller det att knô in väldigt många händelser under resten av personens livstid. Under seriens gång har nya karaktärer introducerats och i den här delen ska alla läsare få reda på vad som hänt med alla karaktärer som någonsin varit med. Resultatet blir att det är en skog av människor med. Rörigt och långt. Hade inte dialogen varit så rolig hade jag lagt ner läsningen.

Småttingar på besök

Summa skidåkning 3 km på juldagen. Jag har visserligen haft skidor på fötterna fler dagar men då som skidinstruktör för de småttingar som var här en vecka. Min paradgren är att slänga mig ner i snön och visa hur man tar sig upp på skidorna igen.

Min stegräknare påstår att jag varit helt stillasittande under hela helgen men den verkar inte alls förstå hur slitsamt det är att åka stjärtlapp. Jag har byggt en rodelbana komplett med avfyrningsramp (för att få vuxenfart), vallar (för att undvika att åkarna kraschar in i träd) och sedan något avlägset trappliknande för att underlätta för små ben att komma upp igen. Jag har plockat bort gupp, hämtat pulkor och provåkt många varv. Puhu.

Tänndalssjön i olika vinklar

Trots mitt något fullmatade schema har jag samlat på mig en och annan fjällbild. Ett par genom att jag jobbat i bilen istället för hemma men de flesta genom (nästan) dagliga promenader ner till Tänndalssjön som har blivit årets fotoobjekt. Jag snöar ju ofta in på något motiv och sedan fotar jag det från alla upptänkliga vinklar i olika väderlekar.

Tänndalssjöns lockelse är att den erbjuder fri sikt över fjäll utan skymmande björkar. Samma effekt kan uppnås genom att klafsa upp på kalfjället med skidor under fötterna men det är klart snabbare att promenera ner till sjön och dessutom har jag redan ett halvt fotoarkiv med bilder från den andra vinkeln med en skitsnygg fotomodell (hund) i mitten av motivet. Eftersom hunden inte är med oss längre känns det bra att leta nya motiv. I strandkanten av Tänndalssjön ligger det färgglada kanoter och små båtar uppdragna. Dessa ger oändliga möjligheter till olika foton.

Nog pratat om julen, det är hög tid att jag lägger till bilderna. Lägger dem dock lite här i inlägget så när ni läser detta har ni redan sett de flesta. Visst är det värt att gå ner och fota sjön? Även om den verkar flytta sig längre och längre bort för varje gång. Ett mystiskt fenomen.

Julafton bjöd på strålande solsken från klarblå himmel. Annars har vädret varit blandat. Snömängden har totalt sett ökat under perioden, vilket de här tre bilderna på samma båt illustrerar.

Avrundar med en soluppgångsbild.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)