God fortsättning! (rapport från mat och drycktest)

Visst är det hög tid med ett livstecken? Min fina tradition med helgutflykter till julmarknader och kontinuerliga uppdateringar på Tomatsallad dog ut samtidigt. Före jul flängde jag runt landet i olika ärenden och var allmänt upptagen. Sedan stängde jag av datorn hela julen. Det är nog första gången som datorn varit avstängd i så många dagar i sträck. Lite sorgligt för jag gillar min dator, det gäller bara att skilja på jobb-grejer och fritids-grejer.

Julen var bra om än med viss överdos på kål. Rödkål, brysselkål och grönkål i allehanda modeller. Till det har det konsumerats allehanda goda drycker samt tuggats både kalkon, köttbullar och revben – men inte samtidigt. Den bästa jultradition vi har är att sprida ut ätandet av julrätterna över flera dagar. Det mesta av sillen gick åt innan jul och lutfisken har vi ännu inte kommit till. På julafton var det chokladmousse till frukost, dopp i grytan till lunch och sedan Jansson till middag. Detta gör att man får chans att frossa i varje rätt när den är nygjord och smakar som bäst.

Pyssligt att få ihop alla ingredienser

Här kommer en del anteckningar som jag vill komma ihåg till en annan jul.

Grytdoppet:

  • Brogyllens vörtbröd – mycket bra, substans och smak. Funkade perfekt i doppet.
  • Prinskorv från Roslagskött – glada grisar ger god smak.
  • Porter från Jämtlandsbryggeri – perfekt till ovanstående.
  • Västervikssenap – ska det vara till doppet.

Revbenen:

  • De måste gnidas in med ingefära och senapspulver, funkar inte lika bra med senap.
  • Precis som vanligt passade Jacobsen Naked Ale Christmas perfekt.

Chokladmousse:

  • Det ska vara torr champagne, typ André Robert blanc de blancs till chokladmousse. Den dyra lite sötare champagnen passade ej (men gick bra att dricka för sig själv :-)).

Ost och vin:

  • Den där brie-typen med blandning ko/get från Bruksvallarna är perfekt med Cairanne från Domaine Richaud (snacka om att det är en bit att åka för att handla dessa bara).

Och så ska jag komma ihåg att vanligt smör är bättre än handkärnat specialsmör som nog kräver en del tillvänjning. Särskilt det från Oviken. Det från Österlen var klart mer lättätet. Sedan ska jag aldrig mer handla något från Bengtssons ost i Lund. Möglig ost som passerat bäst före och inget svar när jag mejlade dem.

God fortsättning, nu ska jag kasta mig över ett manus som jag lovat läsa under mellandagarna!

PS! Ser att amaryllisen blev bild nummer 5000 jag laddat upp här på Tomatsallad. Tiden går!

 

chefstomaten