3 råd för att köpa systemkamera

Jag vill inte på något sätt utge mig för att vara kameraexpert men jag har fått flera frågor på sistone från personer som funderar på att köpa sin första systemkamera, och istället för att säga samma sak flera gånger, skriver jag nu ner dem!

3 skäl till att köpa en systemkamera

  • Kunna fota saker som rör sig snabbt – bilar, barn, hundar.
  • Ta skarpa närbilder på människor, blommor eller prylar där bakgrunden blir suddig.
  • Ha möjlighet att välja helt manuella inställningar.

Orsaken till att jag efter mycket vel till slut köpte en systemkamera är en fyrbent kompis. Jag ledsnade på att alla foton av honom i rörelse antingen blev en liten prick i fjärran eller en suddig nos (bilden nedan är tagen med min första systemkamera, alla kameror på marknaden idag är vassare än vad den var).

1) Har dina vänner Nikon eller Canon?

Det finns två stora märken, Nikon och Canon. Välj det dina vänner har. En del vänner är vänliga nog att låna ut sina objektiv så att du kan testa dig fram. Och vi som inte är lika snälla (det är bara Fritz som får pilla på mina objektiv) kan i vart fall bistå med råd och tips.

2) Gå till en fysisk fotoaffär

Det går att läsa tabeller över pixlar, sensorer och hastigheter tills ögonen går i kors och sedan beställa ett kamerahus från en nätaffär. Men jag rekommenderar att gå till en fysisk affär och klämma på olika kameror. Systemkameror verkar generellt byggas åt män med jättehänder så om man inte faller i den kategorin är det bra testa hur de känns i handen. Är det lätt förstå hur kameran funkar och verkar den fokusera snabbt?

3) Köp ett billigt kamerahus

Ett kamerahus består av elektronik och som all elektronik så är det en enorm utveckling hela tiden. Det hus du köper idag kommer du vilja byta ut om ett par år. De billigare husen är plastigare, mindre, lättare och långsammare än de dyrare och därför en bra start på din tillvänjning.

Det är större chans att du börjar bära runt på systemkameran om det är en av de mindre och lättare varianterna. Och även om den inte tar lika många bilder i serie lika snabbt som en proffskamera gör, så kommer den vara ett lyft mot dina tidigare kameror.

Det viktigaste skälet till att hålla sig till ett av de billigare kamerahusen är dock att du behöver lägga pengar på objektiv. För det är objektiven som verkligen gör skillnaden och dina objektiv ska överleva flera kamerahus. Köp inte de så kallade kit-objektiv som säljs i paket med kamerahus. Då kan du i princip fortsätta med din mobilkamera som ju har fördelen att alltid vara med ändå.

Att välja objektiv är att välja kompromiss mellan vikt, pris, användningsområde och bildkvalité. Detta utvecklar jag i nästa inlägg, att välja rätt objektiv till resan.

chefstomaten