Budgetresa till franska Rivieran med Emma Hamberg i Resebyrån

Går det resa med tunn plånbok till glamorens högborg, franska Rivieran? Den frågan ställde sig Emma Hamberg i höstens sista avsnitt av svt:s reseprogram Resebyrån. I slutet av programmet konstaterar hon att ja, det går alldeles utmärkt. De bästa sakerna var praktiskt taget gratis och hon blir lite illamående av de värsta avarterna av penga-slösande på Riverian. Vad gjorde Emma på sin resa och tycker jag att hon gjorde rätt saker?

Båt till St Honorat och cab längs vacker väg bra val

Programmet inleddes med att Emma tog båten ut till klosterön St Honorat utanför Cannes (bra val). Därefter hyrde hon en vespa och letade upp en helt egen strand någonstans längs vägen utmed de röda Esterelbergen, samma väg som hon kör i hyrcab (1100 kr/dygn) i några klipp senare i programmet. Just den vägen rankar jag som en av de vackraste på hela franska Rivieran. Även en snutt av min favoritkvällspromenad i Antibes finns med, bra vägval!

Sedan åkte Emma till Grasse och gjorde egen parfym. Det har jag hört ska vara en kul aktivitet, men jag har så usla minnen av parfymindustrin i Grasse från min barndom att jag inte testat. Besöka blomodlingar i Mouans-Sartoux däremot ska jag nog ta och göra, det såg trevligt ut.

Rosorna nedan växer på en övergiven rosträdgård på Cap d’Antibes som jag promenerat förbi i april. 

Pick-nick i bergen mer min pryl än dyr båtmässa

Jag tyckte det var roligt att Emma åkte upp i bergen och visade att ett par kilometer från kusten ligger ett helt annat landskap. Exakt vart hon åkte vet jag inte, hann aldrig uppfatta några landmärken jag kände igen. Det står ”ovanför Grasse” på Resebyråns webbsida och i så fall är det längre västerut än den här vandringen som är norr om Vence.

Emma hade i alla fall pick-nick mitt i ett jaktområde mitt under jakten. Det hade kanske inte jag gjort, i vart fall inte utan mer färgglada kläder. Men det kanske är jag som har fördomar mot franska jägare och tror att de blandar alkohol i morgonkaffet.

Det dröjer nog innan jag betalar 540 kr i entré för att gå på yachtshow i Monaco (finns även i Cannes och Antibes mfl orter). Det är ju alldeles gratis underhållning att gå och glo på tok-rika människors överdimensionerade leksaker i hamnen i Antibes.

I programmet träffade Emma Pontus, en svensk som gått den långa vägen från att gå och ringa på klockan på alla lyxyachts i jakt på ströjobb till att bli yachtkapten. Han bor i Antibes som han tycker är överlägset trevligt jämfört med Nice (storstad med allt från kultur till tuffa kvarter) och Cannes (som är mest yta). Hans favoritrestaurang i Antibes är Mamalu som ligger vid marknaden. Har aldrig varit där men måste nog prova vid nästa tillfälle. Emma och Pontus besökte också Bar L’Absinthe som ligger på en tvärgata ner från marknaden i gamla stan i Antibes. Där håller de på den gamla traditionen att den som dricker absint med en kapten måste ha hatt på sig. Hattar av olika modeller finns till utlåning.

Priser för boende, båthyra och kaffeindex

Eftersom programmet inte finns tillgängligt för evigt på svtplay så har jag skrivit ner de priser de uppger i programmet. Först boende.

Lyx: 7-9000 kr/vecka för en lägenhet för 4 personer med takterass och bubbelpool på Port Prestige i Antibes.

Medel: 4 – 6000 kr/vecka för en mer spartansk lägenhet på Open Les Pins Bleus i Juan les Pins, tio minuter till stranden.

Budget: 1050 kronor för tältplats för 2 i en vecka Au Paradis des Campeurs i St Maxime.

Båtutflykt från 120 till 340 000 kronor

Budget: båttur till St Honorat 120 kronor.

Medel: hyra segelbåt med skeppare, 5500 kr/dag (båten i programmet var mycket lik båten som hunden ligger på, fotad i Cannes).

Lyx: yacht, 340 000 kr/dag för upp till tio personer. Fast då ingår mat. (Däremot brukar inte dricks till personalen ingå).

I Resebyråns kaffeindex anger de att kaffet på Rivieran kostar 17 kr för en espresso. Här vill jag inlägga veto, kaffet kan kosta precis vad som helst på Rivieran.  Eller i vart fall någonstans mellan €1 och €10 beroende på utsikt och ställe. Ju mer kändisar och strandutsikt, ju dyrare. Billigaste kaffet jag stött på serveras i plastmugg på boulebanan i Valbonne. Dyraste jag druckit är St Tropez och St Margeurite men då har jag inte druckit kaffe i Monaco eller Eze ännu :-).

Se Resebyrån fram till 27 januari på svtplay. Tack till fikakompis som uppmärksammade mig på programmet!

chefstomaten