5 blå bilder från Juan les Pins

Medan Antibes är en åretruntstad med pittoresk gammal stadskärna och marknad är Juan les Pins badort med stort B: evighetslång sandstrand, lägenhetskomplex och Rivierans hetaste nattliv – under säsongen. I mars-april drar förberedelserna igång, lass med sand körs fram, staket målas, trädäck skuras och Juan Les Pins vaknar upp ur vinterns dvala.

Jag var i Juan les Pins den 1 april och möttes av ett fantastiskt morgonljus. Eftersom jag åkte dit tidigt var jag klädd i jeans och yllekofta – detta var tämligen varmt när solen verkligen fick fjutt på strålarna mitt på dagen. Promenerade en sväng längs strandpromenaden (och tittade på de enstaka stollar som badade).

Av ingen särskild anledning har jag valt ut fem bilder som alla har det gemensamt att blått förekommer och att det gick att beskära dem till kvadrater (det var åtminstone tänkt att de skulle bli helt kvadratiska).

En del av restaurangerna har redan öppnat för säsongen. De flesta är dock fortfarande på väg ur malpåsen. 12 april börjar båten till St Margeurite gå – det kanske är startskottet för sommaren?

Paus i seglingsskolan. Bikinitätheten ökar för varje dag som går även om det fortfarande är ganska glest. Jag såg som sagt ett par personer som var i och badade! Alltså, nog för att vattnet såg lockande ut men det får allt bli aningen varmare först. (Statistiskt sett är det 13 grader jan-april – vad det är i verkligheten tog jag aldrig reda på.)

Vanlig syn längs hela franska Rivieran, gamla förfallna tvåvåningshus rivs och istället byggs stora lägenhetskomplex med svindyra lägenheter i. Ok, jag ska inte kasta sten i glashus, jag skriver detta i just precis en sådan lägenhet. Bekväm. Med reversibel luftkonditionering (en omskrivning för att det går att få både varmare och kallare i lägenheten).

Här stod eventuellt ett lågt tvåvåningshus en gång. Eller så var här inga byggnader före dessa. Enligt wikipedia (engelska varianten) var platsen som nu är en badort som kallas Juan les Pins en plats dit Antibes-borna promenerade och plockade ved samt hade pick-nick.

Kanske också ska tillägga att det där med nattlivet, det är helt baserat på hörsägen. Har fått intrycket av att nattklubbarna är en huvudanledning till att språkresor till Juan des Pins är så populärt.

 

chefstomaten