Le Pain Français – cafékedjan med engagerad fanclub

Då var det dags igen – för en negativ kommentar från någon i Le Pain Français fanclub. Gemensamt för dem är att de skriver från anonyma hotmail-adresser och är protektionistiska gentemot den expanderande kedjan. Däremot varierar IP-adresserna så min teori att det är någon Le Pain Français närstående som skriver dem har inget stöd.

Caféer och kaffe är ett av mina stora intressen och jag gillar verkligen att Göteborgs cafékarta får fler och fler prickar. Det växer upp små och stora caféer precis överallt, med lite olika inriktningar och utbud. I mån av tid försöker jag skriva en rad varje gång jag testar ett nytt ställe. Ibland är jag kritiskt, ibland höjer jag ställen till skyarna – allt efter vad jag tycker att de förtjänar. Jag kursiverade ”jag” där. Detta är mina privata åsikter och jag är berättigad att ha dem och skriva dem. (Och Le Pain Français fanclub är berättigad att ha en avvikande åsikt – jag skulle bara bli aningen mindre irriterad om de faktiskt underbyggde dem med några fakta starkare än att de anser sig ha rätt och det skulle väga tyngre än vad någon annan tycker.)

En enda gång (hittills) har ägarna till ett café hört av sig efter att jag skrivit något kritiskt. Jag åt lunch på Villa Belparc, kaffe ingick i dagens men när jag ville ha te istället fick jag betala fullt tepris för det – vilket jag blev aningen sur över. Fick ett trevligt brev från dem där jag utlovades en kopp gratis te.

Gratis feedback till bra respektive ännu inte bra caféer

Några av de caféer jag har varit entusiastisk över har fått nya kunder (exempelvis det mysiga caféet med det franskklingande namnet Biscuit). Och om några andra caféer skulle ha tappat kunder så säger jag så här: ni får alldeles gratis feedback från mig vad ni behöver fixa till.

Le Pain Français då. Dem har jag skrivit ett par inlägg om. Det är förstås möjligt att jag har varit mer kritisk till dem än till andra caféer och i så fall beror det på att de utger sig för att vara franska och jag har jämfört dem med franska caféer. Eftersom jag tillbringat delar av de senaste två åren i just Frankrike så har jag en del att jämföra med. Och jag har förgäves letat efter franskhet bortom namnet (avsaknaden är dock inte nödvändigtvis en kvalitetsmässig nackdel).

Det började med att jag handlade ett bröd vid lunchtid på Le Pain Français på Husargatan. Det var stenhårt och enligt min erfarenhet blir inte franska baguetter så hårda förrän efter ett dygn. Jag fick ett par kommentarer om detta, allt från att jag inte borde klanka ner på folk som jobbar hårt till att hela sidan borde stängas ner då den inte tillförde något.

Jag säger så här: på närbelägna Alvar & Ivar säljer de bröd av hög kvalitet – handla där!

Jag gav Le Pain Français en extra chans

Därefter besökte jag det nya caféet på Vasagatan inte bara en utan två gånger. Orsaken att jag gick dit två gånger var för att kunna ge en rättvis bedömning. Första gången jag var där var nämligen en eftermiddag och jag äter aldrig croissanter i Frankrike efter klockan ett – då börjar de bli tråkiga. Så jag fick gå dit en morgon också.

Resultat? Jo jag hissade inredningen och macaronsen och dissade franskheten och croissanterna. Kaffet gav jag medelbetyg: bättre än i Frankrike men sämre än exempelvis Espresso house i Göteborg.

Saxat ur en kommentar som kom i natt:

Ser att du skriver en del negativt om företaget…. Låter väldigt korkat att säga ” jag hade med min franska polare” och vem gjorde honom till mästarbagare!

Lottie, som skribenten kallade sig, måste däremot vara en mästerbagare bland mästerbagare för hon och hennes tjejkompisar har fastställt att croissanterna alltid är utsökta på Le Pain Français. Kul för dig Lottie, om du gillar dem så ät dem för all del men om du någon dag reser till Frankrike: gå in på närmaste bageri så kommer du att bli överraskad!

Jag önskar såklart alla caféägare lycka till oavsett storlek och inriktning. Själv kommer jag fortsätta recensera caféer. De jag gillar kommer jag att tipsa andra om och de jag inte gillar kommer jag varna andra för. Och om någon ur Le Pain Français fanclub läser detta så behöver ni inte göra er besväret att skriva några inkonsekventa eller hatiska meddelanden. Jag modererar allt och slänger era kommentarer. Vill ni stötta ert favoritfik så handla en extra muffins* för jag kommer inte göra det. Jag anser också att mitt ord väger tyngre än era, just för att jag skriver och jämför många caféer.

*Jag såg faktiskt en amerikanska muffins på ett franskt bageri häromdagen – kanske ligger Le Pain Français i framkant och det som serveras där idag kommer serveras på franska caféer om några år? :D

Uppdaterat: hittade intressant läsning på de tidigare ägarnas blogg.

chefstomaten