Nya busshållplatser i Nice

Det är inte mer än tre månader sedan jag senast åkte buss till Nice men sedan dess har de lyckats flytta hållplatserna i båda riktningarna. Ganska skickligt gjort faktiskt. Av den första, i Antibes, syntes inte ett spår. Jag trodde ett kort ögonblick att jag hade gått till fel gata men allt annat var kvar, caféet på hörnet och butiken med de snyggaste blomuppsättningarna i stan. Det var bara busstolpen som var borta. Jag gick bort till turistbyrån för att efterlysa hållplatsen men de hade sina två timmar lunchstängt.

Fick plocka fram detektivfasonerna. Nu var det inte alltför svårt. Längre fram i färdriktningen låg en ny dubbelhållplats, Dugommier. Det var dit jag skickades häromdagen av just turistbyrån i jakt på buss 1 (den som går till Carrefour) som lämnat Place de Gaulle och fått en delvis ny sträckning. Hållplatsen Dugommier ligger precis utanför ett stort nytt lägenhetskomplex. Ett lägenhetskomplex som nog inte är så dumt att bo i då de har en snygg innergård (grinden stod öppen en dag så jag tog mig en titt), garage med vanlig nedfart istället för bilhiss (som kan stanna och göra en bil- alternativt parkeringsplatslös) och ligger en bit upp från havet (mindre risk för översvämning i källaren).

Hur som helst, det stod ingenting om nr 200 bland listan på busslinjer på kanten på hållplatstaket – men det betyder inte ett dugg. På anslagstavlan däremot satt en tidtabell för buss 200 där dugommier fanns med i färdvägen – ett positivt tecken. Två unga franska tjejer som kom till hållplatsen samtidigt som mig började prata sinsemellan och ett par som satt på en bänk la sig i. Jag hängde inte riktigt med men buss, här och Nice uppfattade jag.

Hann precis tugga i mig min medhavda baguette med skinka, senap och sallad innan en buss 200 märkt Nice mycket riktigt dök upp. Den hade en resväska ombord så det är tydligen så att man kan åka med buss 200 till flygplatsen om man bor på andra orter än de stora (då får man ta den dyrare expressbussen 250). Dock kör inte 200 in på flygplatsen längre utan stannar på en hållplats längs vägen – en promenad på säkert 150 meter.

Bussarna har bytt både hållplats och färdväg i Nice

Det var senast jag besökte Nice som jag lärde mig det där med att strunta i om den busslinje man vill åka med verkligen finns med på listan över busslinjerna från den aktuella busshållplatsen. Då väntade jag förgäves 45 minuter på hållplatsen Albert 1er, en hållplats som var märkt med 200 och som låg på motsatt sida jämfört med vägen bussen kört in i Nice. Det visade sig, efter att vi gått till gare routière och satt oss på en buss 200 att den bytt väg ut från staden. Den gick nu en parallellgata ett par gator bort, på andra sidan Place de Masséna och kom ut på Promenade des Anglais en bra bit närmare Cannes.

Men nu visste jag ju om detta och behövde inte gå fel. Lång näsa! Jag kontrollerade t o m tidtabellens lista med hållplatser. Jodå, det stämde med januari. Men så skulle jag fotografera några ringblommor i en park och sprang över en skylt (enbart på franska såklart). Efter en stunds stirrande kom jag fram till att busstationen var stängd för renovering och bussen nog hade flyttat på sig, igen, tillbaka (?) till Albert 1er.

Tips för resenärer med kollektivtrafik i Nice

Införskaffa senaste busslinjekartan från närmaste turistbyrå och fråga efter eventuella ändringar.

Ta angivna linjenummer med en nypa salt.

Kolla efter busstidtabeller men lita inte heller helt på dem (det är bra att ha marginal).

Fråga lokalbefolkningen om din buss kan tänkas dyka upp.

Vid tveksamheter, leta upp centralstation, därifrån utgår många bussar.

Glöm inte att vifta på bussen, annars stannar den inte!

Ha €1 redo för bussbiljetten. På en del linjer får man ett kvitto, på andra ett kort, kortet stämplar man i stämpelmaskin.

Spara kortet, det går ofta att göra returresa på samma kort (ja det står iofs att de gäller för enkel resa men samtidigt gäller de en bra stund).

På spårvagnarna måste man handla ett kort i en automat på hållplatsen innan man kliver på (biljettkontroller är ganska vanliga).

Bussarna är ett suveränt transportmedel dagtid men sista bussen går tidigt.

Särskilt i Nice kan det vara en poäng att leta reda på första hållplatsen, bussarna blir snabbt fulla och passerar då resterande hållplatser utan att plocka upp passagerare.

chefstomaten