5 restips till Wales

1) Kalla absolut inte Wales för England!

Walesarna är kanske inte är riktigt lika nationalistiska som skottarna men det är mycket viktigt att inte kalla Wales för England! Wales var ett keltiskt land med egna prinsar som slogs och gifte sig inbördes, tills de kuvades av Edvard I av England på 1200-talet. Hans son var den första brittiska (engelska) tronföljare som kallades prins av Wales, en tradition som sedan fortsatt.

En annan tradition som fortsatt är att de Walesiska prinsarna har walesiskt guld i sina vigselringar. Det finns nämligen inte bara kolgruvor utan även guldgruvor i Wales. Inget av dem är dock vad de en gång var.

2) Välj antingen norra eller södra Wales

Wales är inget stort land men det tar tid att korsa de relativt glest befolkade centrala delarna, därför är det bättre att koncentrera en kort semester på antingen norra eller södra Wales. Det är lättast att ta sig till södra delarna, huvudstaden Cardiff ligger längs motorvägen M4, bara två timmar med tåg från London.

I Cardiff får man inte missa slottet vars inredning är en viktoriansk tusen och en natt-dröm av världens då rikaste man eller Nationalmuseet med bland annat en fantastisk samling franska impressionister.

I norra Wales får man inte missa att åka ångtåg upp på Snowdonia eller besöka några av de många befästa slott som finns kvar från erövraren Edvard Is tid, exempelvis Caernarfon, Conwy och Beaumaris.

3) Upplev den dramatiska tidvattenkusten

Wales är känt för sina kärleksskedar, (nedlagda) kolgruvor, sångare (exempelvis Bryn Terfel & Tom Jones) och för den hopplöst svåra walesiskan. Det är också känt för sin långa tidvattenkust med en av de högsta skillnaderna mellan ebb och flod i världen. Kusten är ömsom långa sandstränder och ömsom dramatiska klippkanter. Lär vara ett mecka för vågsurfare men funkar rätt bra att uppleva från torra land.

4) Vandring i nationalparker

Vandring är nationalsporten nummer ett om man ser till antal utövare. Nationalsporten rugby är det fler som tittar på än som faktiskt utövar själva. Särskilt populärt är det att vandra i de tre nationalparkerna. I Snowdonia i norr, i Pembrokeshire i väster samt i Brecon Beacon norr om Cardiff. I nationalparkerna finns mer eller mindre (oftast mindre) väl skyltade vandringsleder. En bok eller karta kan vara bra att ha.

Det finns också en del cykelleder, exempelvis Taff Trail från Cardiff Bay till Brecon. Både cykling och vandring går med fördel att kombinera med ett annat stort intresse i Wales, nämligen pubar. Cardiff lär vara en av de allra pubtätaste städerna i världen och det finns många vackert belägna och charmiga landsortspubar med halmtak och sprakande brasa. Det dominerande bryggeriet i södra Wales heter Brains. Vill du veta vad jag tycker om det? Gå vidare till nästa tips.

5) Skaffa boken Jakten på den perfekta puben

För den som är nyfiken på att veta mer, eller planerar en resa till Wales rekommenderar jag boken Jakten på den perfekta puben som inspiration. Det är en humoristisk reseberättelse från Wales full med kuriösa fakta. Enligt recensenter är den ”bitvit riktigt rolig”, ”perfekt för hemmaresenären” och ”mycket underhållande läsning”. En liten varning dock: mer än en läsare har börjat dricka ale efter att ha läst boken!

Den finns på en del bibliotek, går (ett tag till) att beställa där böcker finns eller läsa i en (lätt avkortad) illustrerad version alldeles gratis. Passa på för jag planerar att plocka bort den för att skriva om den. 

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on november 16th, 2022 at 08:27 e m