Ågården i Varnum har aldrig ägts av Axel von Fersen

Såhär på de sista skälvande timmarna av den franska nationaldagen (ungefär samtidigt som de smäller av fyrverkerier i Antibes) passar det med en historia med koppling till franska revolutionen. Närmare bestämt till det misslyckade kungliga flyktförsöket som organiserades av bland andra Marie Antoinettes Axel von Fersen.

I helgen har jag varit ute på något av en roadtrip med kameran och en av de platser där jag stannade för att fotografera var i Varnum. Det var speglingen i dammen som fångade mitt öga. Den stora gula huvudbyggnaden på säteriet lämnade jag däremot ofotograferad (gaveln skymtar i fotot). När jag under ett av mina senare stopp visade bilden fick jag höra en skröna att Ågården hade varit i Axel von Fersens ägo.

En sådan uppgift kan jag inte bara springa förbi utan det blev såklart en runda med google när jag kom hem.

Ågården har ägts av Patric Georg O’Konor

Under två år i mitten på 1800-talet bodde en äldre löjtnant, Patric George O’Konor, på Ågården. Han lär själv ha varit övertygad om att han var ett hemligt kärleksbarn till Marie Antoninette och Axel von Fersen. 1988 hittades ett bortglömt brev på Kungliga Biblioteket som dock visade att han istället var oäkta son till Louis de Bouillé och Caroline de Montmorency.

Carolines morfar och Louis far var tillsammans med Axel von Fersen organisatörerna av det kungliga flyktförsöket. Caroline och Louise var med i välkomstkommittén som väntade i Aachen på den kungliga familjen som aldrig kom. Caroline och Louis hade ett gott öga till varandra sedan tidigare. Kruxet var bara att Caroline var gift. Med någon annan.

Ett par år senare fick de en son ihop som Axel von Fersen tog med till Sverige. Historien går att läsa i En doft av franska revolutionen av Örjan Hill.

chefstomaten