Äkta fransk fyrarätters lunch

När man jobbat så mycket i sträck att man tappat tidsuppfattningen och undrar varför Pingst infaller praktiskt taget dagen efter 1 maj – då är det hög tid för en paus! Det är tveksamt om jag klarat av att dra mig själv från datorn på egen hand, men nu fick jag hjälp. Jag har gjort en hel del reklam för luncherna på Auberge St Donat i Plascassier. En god vän hörde av sig, erbjöd sig bjuda på lunch om jag kunde ta och visa vägen. Klart jag ställde upp! Jag är lite stolt över att jag hittade raka vägen. Plascassier ligger, inte direkt mitt ute i ingenstans, utan snarare finns det ett överflöd att vägar att välja bland.

Konceptet är enkelt. Meny med fyra rätter plus vin och kaffe kostar €15,50. Det enda man får välja på är rosé eller rött. Jag rekommenderar verkligen alla att hålla sig till rosén (vilket också 95% av besökarna verkar göra).

Dagens meny startade med grönsaker. Rädisans syns i bild men det var mer på tallriken. Jag fotar numera nästan enbart med macrot efter mina kameratrassel och då kommer bara delar av tallriken med. Det fanns också rödbetor, grillad paprika, kronärtskockshjärta, en sparris, sallad, ett halvt ägg och så något jag aldrig lyckades identifiera vad det var (borde fotat det istället).

Det här var nog dagens favorit! I botten är det en mycket god köttfärsgryta som gratinerats med ägg och ost. Inte så himla bra för en äggallergiker med alla dessa ägg men vackert och mycket smakrikt.

Dagens huvudrätt var en panerad schnitzel med potatisgratäng. Den såg ut ungefär som tusen andra torra och trista schnitzlar som serverats på trötta lastbilshak runt om i Europa men smakade helt annorlunda. Jag var trots det rätt tacksam att den som landade på min sida av bordet var hälften så stor som den som landade på andra sidan för här började jag bli rätt mätt.

Jag har varit på Auberge St Donat tre gånger med Svenska Rivieraklubben och då dyker det bara upp en dessert. Nere i matsalen däremot fick vi en hel radda val (på snabb franska). Jag fastnade för chokladmousse. Därefter fick vi kaffe, riktigt gott sådant. Borde bara varit typ tre eller fyra gånger större för att motverka effekten av en halv flaska rosé till tvåtimmarslunchen. På menyn står det att det ingår 1/4 vin. Det måttet betyder tydligen olika kvantiteter i Sverige och Frankrike. På Auberge St Donat betyder 1/4 att alla bord med en person får en karaff som såg större ut än vad du får in om du beställer en halv flaska husets på någon kvarterskrog i Sverige. Alla tvåpersonersbord får vanliga 75-cl flaskor.

Efter en mycket trevlig lunch åkte vi på utflykt. Vart ska jag berätta i nästa inlägg.

 

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)