Albackens trädgårdsskafferi – bästa vägkrogen längs E4

I utkanten av Mjölby ligger Albackens trädgårdsskafferi som flera gånger har utsetts till bästa vägkrogen längs E4 av tidningen Vi bilägare. Deras testpatrull har förordat att andra vägkrogar åker dit på studiebesök och lär av Charlotta Nymans hemlagade mat.

Det tycker jag är en bra idé även om jag inte är lika övertygad om att Albackens är det allra bästa stället att stanna på mellan Göteborg och Stockholm. Trädgårdsskafferiet är måhända en fantastisk vägkrog – men det har svårt att konkurrera med miljön på några av mina favoritställen.

Lätt att stanna till vid Albackens trädgårdsskafferi

Nu kanske mitt relativt svala omdöme beror på mina högt upptrissade förväntningar. Det finns flera bra saker att säga om Albackens. Det första är att det faktiskt är öppet vilket gör att det så här års konkurrerar ut alla andra trädgårdscaféer. Det andra är att det ligger relativt nära motorvägen så det är en kort avstickare från Mjölby Ö.

Det goda Zoegas-kaffet serveras i udda kaffekoppar, det står blommor på alla borden och det säljs lokalproducerade presentartiklar och trädgårdsväxter. Det är bara det att själva byggnaden är ganska tråkig och trots allt andas vägkrog snarare än trädgård. Tänk om den varit inrymd i ett slott istället.

Vad tycker du som läser detta? Är Albackens trädgårdsskafferi ett obligatoriskt stopp året runt eller ett bra alternativ om man är hungrig när annat är stängt?

Edit: Albacken trädgårdscafé är till salu mars 2022

Vill du ha förslag på fler smultronställen?

Idéer på ställen att stanna på, avstickare att göra och få reda på varför landskapet ser ut som det gör? Då spanar du in boken. Säljs på många ställen lokalt, eller går att beställa överallt där böcker säljs. Finns den inte där du stannar till så fråga gärna efter den.

Editinfo: sista biten tillagd 2021.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on juli 15th, 2022 at 08:42 f m