Alla vallfärdar till Åsas badstränder på sommaren
Åsa i norra Halland är en liten pärla året runt för den som gillar att vandra på klippor vid havet och ändå ha nära till matställen. Det är en typisk badort som tack vare den relativa närheten till storstaden i norr blivit en populär pendlingsort. Det betyder att femtioåriga sommarstugor omringas av moderna lyxkåkar och att lantliga åkrar är insprängda mellan smala vägar.
En annan effekt är att det är riktigt mycket folk i Åsa under sommaren. Och när jag skriver mycket folk så menar jag verkligen just det. Det är smockfullt med parkeringskaos. Resten av året är det klart lugnare på stränderna men det är aldrig ödsligt. De senaste femton åren har jag besökt Åsa titt som tätt året runt, något som inte alls avspeglar sig på bloggen. Det ska jag nu åtgärda!
Ölmevalla socken i norra Halland
Första steget när jag ska blogga om något brukar vara att se vad andra skrivit samt ta en titt på en karta. Redan där stötte jag på första problemet, var är Åsas gränser egentligen? Det är en tätort bland andra tätorter i Kungsbacka kommun i Hallands län. Det ligger i Ölmevalla socken i gamla Fjäre härad som är den härad som ligger längst norrut i Halland och är därmed kompis med exempelvis Lindome, Kungsbacka, Fjärås och Onsala.
Ölmevalla associerar jag till en ordinär 1800-talskyrka som syns från 80-vägen på väg ner mot Åsa. Är det Åsas kyrka? Nix inne i Åsa finns St Lars-kyrkan. Den är byggd 1955 på 23 dagar av avlagda militärbaracker. Bara den delen motiverar ett besök. Kyrkan hade dock inte öppet när jag strosade förbi. Den enda kyrka jag besökt innan jag började med denna artikel är Landa kyrka där jag varit på tre barndop. Det är en vacker medeltidskyrka, men den ligger i Frillesås.
Åsa har fantastiska stränder
Vi lämnar det administrativa och övergår till det som lockar allra mest under sommaren: badstränderna. Det finns flera stycken, lite beroende på vad man nu lägger gränsen för Åsa. Dels har vi de officiella stränderna och dels finns det ställen där man kan hoppa i.
De kända stränderna är alla långgrunda sandstränder med ljuvligt finkornig sand. De ligger i Kungsbackafjorden, Kuggaviken och Landabukten (som möjligen snarare hör till Frillesås). Mellan vikarna skjuter det ut uddar med klippor. De stora är Näsbokrok och Vassbäck men det finns flera mindre däremellan. Det går ofta att bada från klipporna också. Är man ingen fan av att komma hem med handduken full med sand väljer man klippor eller bryggor. Vid många småbåtshamnar finns badstegar där man kommer direkt ut på halvdjupt eller djupt vatten. Därmed finns det bad för alla smaker.
Stenvik Vita sand Klipppromenaden Krokviksskären
Följ med mig på en resa längs kusten från norr till söder. Första stoppet är en av de stora stränderna.
Gårda brygga – egen stadsdel med seglingssällskap
Gårda brygga ligger på norra sidan av Ölmanäshalvön, på den sida som vetter ut i Kungsbackafjorden. På andra sidan fjorden kan man ana Gottskär. Gårda brygga är praktiskt taget en egen liten stadsdel som ramas in av villor med enorma glasfasader. Man tar sig dit på en smal väg som först går genom hästhagarna vid Åsa hingststation där de föder upp travhästar. Därefter snirklar man sig genom själva bostadsområdet. Det är för mig en fullständig gåta hur man ska köra 70 när man får möte på den där första delen av vägen.
Gårda brygga är stranden med flest faciliteter. Här finns allt från seglingssällskap med livaktig verksamhet till en kiosk som serverar räkmackor, toast och gott kaffe. Man kan hyra en SUP eller fiska krabbor från brygga beroende på hur gammal man känner sig. På den lilla stranden innanför båtbryggorna finns en flytbrygga i fyrkant, där är det simskola ibland. Vill man direkt i på det djupa tar man badbryggan på utsidan av piren byggd med stora block av ögongnejs.
70-vägen
Ölmanäs segelsällskap
Gårda brygga är hem för Ölmanäs segelsällskap. Deras fyrkantig klubbstuga tronar som en kub på klippan vid parkeringen. Bakom ligger en hel armada med jollar och andra småbåtar. Tisdags- och torsdagskvällar har de segling för sina medlemmar. Tisdagar är det mer tävlingsinriktat än på torsdagar. På somrarna har de seglarskola i olika nivåer.
Min bekantskap med Gårda brygga härstammar från att jag skjutsat deltagare till en av seglingskurserna. Jag passade då på att också ta en promenad med kameran längs kusten och såg bland annat rester av bunker från andra världskriget. Hade jag fortsatt längre hade jag kommit ut till Näsbykroks naturreservat.
Näsbokroks naturreservat
På spetsen av udden ligger Näsbokroks naturreservat. Där är sagolikt vackert och välarrangerat med flera iordninggjorda stigar. Det är några år sedan jag var där och det var före jag snöade in på forntida begravningsseder. Hade jag varit där idag hade det nog fastnat ett och annat bronsåldersröse på bild. Det ska nämligen finnas ett gäng sådana.
Under research till detta inlägg hamnade jag på en sajt för de som badar utan att bekymra sig om badkläder. Där rekommenderades klipporna vid Näsbokrok. De var kanske en lämplig plats en gång i tiden men nuförtiden får man nog bada nattetid i oktober om man tänkt sig att kunna fläka sig i fred. För det är den delen som kan väcka anstöt tänker jag. Ingen ser ju klädseln när man väl är i vattnet.
Slån
Kombinera bad med tennis
På andra sidan om Ölmanäshalvön har vi Kuggaviken med själva Åsa. Jag har begränsad erfarenhet av sträckan längs udden in mot Åsa men ser på kartan ett par småbåtshamnar och ett gäng tennisbanor. Det finns också två mindre stränder, Skytteviken med sand och Stenvik med sten. Sedan kommer man till den mest centrala och kända stranden i Åsa.
Vita sand – den kända stranden
Vita sand är den kända stranden i Åsa. Här finns hålligång, camping och beach-vollebollplan. Strandbaren med lokalbryggd öl har öppet på kvällstid. Dagtid finns en glasskiosk dit kön ringlar lång varma dagar. Lekplatsen är väl den enda platsen som är tillräckligt rymlig för att passa årets melodi med avstånd.
Ska man till Vita sand och vill ha parkeringsplats bör man vara på plats före 09. När parkeringen är full hänvisas till parkeringen på idrottsplatsen i byn. Om man inte gillar folksamlingar kan man ta den välbyggda promenadstigen på klipporna förbi Löftadalens folkhögskola och vidare till nästa badplats.
Krokvik – lungt och barnvänligt
Krokvik vid Kuggavikens vandrarhem är den strand där jag spenderat åtskilliga timmar i sommar. Jag hade sällskap av ett par äkta sjöjungfrur. Sjöjungfrur lever på glass men kan tänka sig en varmkorv eller våffla som omväxling ibland. Det är precis det som säljs i glasskiosken vid vandrarhemmet. Går man lite längre upp finns det food trucks.
Stranden är långgrund och inramas av sanddyner och klippor. Det finns en liten betalparkering och en rad med bajamajor i norra änden.
Vassbäck – mina favoritklippor
Efter Krokvik är det dags för nästa udde, Vassbäck. Att gå på klipporna runt udden är en av mina favoritpromenader så härifrån har jag så många bilder att det kan bli en halv bok. Eller möjligen hel.
Om du är en trogen läsare inser du att det kliar i fingrarna på mig att skriva en bok. Jag ska dock först avsluta några av de fyra manus jag håller på med (om du prenumererar har du full koll på hur det går med mina bokprojekt).
En favorit, som dock inte blir av särskilt ofta är att göra pick-nick och ta med. Att äta middag på klipporna sommarkvällar är rent magiskt. Jag är lyckligt lottad som har möjlighet att uppleva detta. (Det finns nämligen en soffa där jag är välkommen att övernatta när som helst).
Rågelunds havsbad
Vassbäck avrundas med ännu en liten småbåtshamn med bryggor. På andra sidan viken ligger Rågelunds havsbad vid campingen med samma namn. Det är den mest långgrunda av stränderna. Den är löjligt långgrund. När de badande åkt hem är den ett mecka för kitesurfare och ryttare. I vintras var det plurrningsfri skridskois i viken.
Efter bad vill man fika
Efter att man badat, eller vandrat längs stränderna behöver man fylla på bränslereserverna. I centrum av byn finns en bra pizzeria och en utmärkt thai. I varje fall var de både mycket bra för några år sedan. Under arbetet med detta blogginlägg har jag varit på återbesök på Åsa hembageri, Åsa glasscafé samt trädgårdscaféet (som är öppet varje dag till 8 augusti). Men det får bli ett eget blogginlägg. Jag har också flyttat fram en genomgång av alla strandväxter för mitt första urval av foton landade på 279 stycken!
Vill du läsa mer från Åsa eller Halland? Har du några egna favoriter du tycker att jag missat? Tveka inte att lägga en kommentar.
- Hälsingegården Gästgivars i Vallsta – världsarv som nu är öppet - söndag 22 september 2024
- Vi gillade de spralliga järvarna mest på Nordens Ark - fredag 20 september 2024
- Klippor med ovanlig gnejs en höjdare på kuststigen på Hönö - fredag 6 september 2024
Last updated on oktober 16th, 2021 at 10:02 f m