Äntligen är den här! Min nya bok

Äntligen! Som jag har slitit. Och väntat. Och funderat. Men nu har jag äntligen bläddrat i Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm. Den blev så snygg! Jag har redan berättat för er om innehållet många varv. Ni som följt mig länge har hört mig prata om den här boken i många år. Kanske har ni läst ett gäng blogginlägg från åren med research eller hör till de som skickat mig förslag på ställen som ska vara med i boken (tack!). Tro det eller ej, men nu finns den på riktigt!

Ölands brygga är ett av smultronställena i boken.

Vill du ha ett eget ex att bläddra i, kila direkt till Bokus eller Adlibris.

Avstickare längs väg 40 och E4

Förgyll resan mellan Sveriges två största städer genom att vika av från motorvägen. Följ med till Tygriket och de romantiska gårdarna runt sjön. Fika i Äppledalen och beundra Vättern. Fortsätt med upptäcktsfärder bland gårdsbutiker på östgötaslätten och pampiga sörmländska slott.
Denna vägvisare serverar inspirerande nedslag i kultur- och naturhistoria sida vid sida med tips på genuina kaffestugor. Du får reda på varför polkagrisen uppfanns, vad som gör Kolmårdsmarmor grön och var du hittar den godaste pistageglassen.
Din ciceron på resan är Kristina Svensson som tidigare skrivit flera uppskattade böcker om resor till Wales och franska rivieran.

Började skriva för att pigga upp mig själv

2013 var ett riktigt bottenår för mig. Jag var i praktiken driven hemifrån av ett byggbolag på vinstjakt. Jag kunde omöjligt stanna kvar hemma om jag skulle överleva. Snälla människor lånade ut sina hem till mig och jag började ett kringflackande liv i kappsäck.

För att ha något att se fram emot började jag projektet #mellangbgochsthlm. Varje gång jag körde bil tvärs över Sverige svängde jag av någonstans för att göra en utflykt. Ibland bloggade jag om det. Mitt bloggarkiv växte. Jag fick tips på fler ställen att besöka.

Detta är en bok med många foton i.

Bland vassruggar i Tåkern bestämde jag mig

Att göra research, samla bilder och skriva blogginlägg är den synliga delen av arbetet med boken. Det är också den arbetsmässigt lilla och enklaste delen. Det stora arbetet är det som inte syns. För det första har jag lagt oändligt med tid på att fundera fram och tillbaka på vilken typ av bok jag skulle ge ut. Var det ens idé att trycka en bok i och med digitaliseringen?

Under en promenad bland vassruggar i Tåkern i maj 2017 bestämde jag mig för att jag skulle trycka en stor snygg kaffebordsbok. Samt erbjuda alla läsare ett digitalt komplement.

Boken är en gedigen presentbok. Den är 26 centimeter hög, väger drygt ett kilo och innehåller 200 sidor.

Formen står Anneli Pettersson

Efter en hysterisk arbetsinsats är boken nu här. Jag har slitit hårt men jag har också haft mycket hjälp. Jag måste lyfta fram Anneli Petterssons insats. De fiffiga ikonerna i registret, vägskyltarna och formgivningen. Allt detta är hennes förtjänst. Hon har lagt ner otroligt mycket jobb på den här boken. Exakt hur många timmar har jag bett att inte få veta ännu för då skulle jag nog svimma. Jag vet att jag la sisådär 7 arbetsveckor bara på att välja ut bilder.

För att ni ska förstå nivån på pill i den här boken. Ser ni att taket på Västanå slott är orange? Den nyansen speglas på andra sidan i valet av bild. Vi valde en bild med orange topp. Den passar även in geografiskt, men den är vald för att den matchar färgen på taket.

Nu ska boken förgylla era resor

Nog om mig. Nu är det dags för boken att förgylla era resor. Det är alltså sex delsträckor och i varje delsträcka finns det en till två avstickare. Dessa innebär en halvtimme till timmes extra körtid. I avstickarna finns fikaställen och gårdsbutiker men också badställen och historiskt viktiga platser. Det är en hel del historia, geologi och botanik instucket här och där. Jag kryddar med anekdoter.

Pärmarna på båda sidor har en översiktskarta där man kan se vilka utflykterna är. Den ena har bara själva utflykterna, den här är lite extra pyntad :).

Jag är övertygad om att det finns väldigt många som skulle kunna ha glädje av den här boken. Men det är inte en bok för alla. Mest för att jag har låtit min smak färga urvalet. Och jag föredrar nyskördade lokalodlade bär före smågodis och betalar glatt dubbla priset om kaffet är nyrostat och odlat på ett etiskt sätt. Det är inte alla som prioriterar likadant. Det jag tycker är brôte är skatter för andra.

Du som läser detta har redan en idé om vad jag gillar. Gillar du samma saker kommer du gilla den här boken.

chefstomaten