Bar Centro – en bit av Italien mitt i Göteborg

– Lyckos dig som bor i Göteborg, där serveras Sveriges bästa kaffe. Orden kom från baristan på trevliga Villan 1951 i Funäsdalen. Jag sträckte på mig, jag bor minsann i stan med Sveriges bästa kaffe. Lite mer bekymrad blev jag över att han hävdade att det serverades på Bar Centro, ett ställe jag aldrig hört talas om (jag som hävdar att jag har örnkoll på alla bra caféer). Det var bara att leta sig dit. Det var inte helt lätt för Bar Centro är i princip ett hål i väggen på en intesägande tvärgata vid NK.

Jag är kanske inte lika övertygad om att de har Sveriges, eller ens stans, bästa kaffe, men de är definitivt med i tävlingen tillsammans med Da Matteo och Mahogny. Dessutom har de en helt unik profil. Det känns som man snabbt förflyttat sig till en lätt shabbig italiensk bakgata när man slinker in. De öppnar tidigt på morgonen och de flesta verkar vara stammisar som tittar in, tar sig en snabb kopp kaffe och promenerar vidare. Men en fin söndag är trottoarerna utanför fullsmockade med kaffedrickare (det är min frukost på bilden ovan – att cykla in till stan före första morgonkaffet är nästan likställt med plågeri).

Bar centro tar inte plastpengar, men å andra sidan har de en avslappnad attityd till att låta kunderna handla på krita. Inga papperspengar, jamen, kom förbi och betala imorgon då. Det är så man får stamkunder.
chefstomaten