Bloggpyssel till tusen

Jag har tillbringat massor med tid framför datorn den här veckan (alltför mycket tid hävdar min nacke som protesterar). Datorn har svämmat över att nya bilder och jag har haft en slitsam vecka med att skriva klart min seglingsföljetong. Så fort man blandar in bilder så tar det sju svåra år innan ett inlägg är klart. Bilderna ska först taggas, beskäras och horisonter rätas i lightroom. Därefter laddas upp i wordpress (ett eget kapitel). Väl i min bildhanteringsplug-in, nextgen, så ska de få titel, beskrivning och vattenmärke. Först därefter kan man börja lägga in dem i inläggen och då kan man ju ge sig på att de inte passar utan jag får knata tillbaka till lightroom och beskära på nytt sätt.

Pust!

Så jag gav mig själv liten paus och pysslat om bloggen på andra sätt. Laddade upp några nya plug-ins.

NoFollow Free

Numera så får de som är flitiga att kommentera mina inlägg fungerande länkar tillbaka till sina sidor, förutsatt att de angett en webbadress. Finessen med det är att dessa länkar så smått bidrar till att höja rankingen på deras sidor i google. What’s in it for me? Tja, tanken är att uppmuntra folk att flitigt skriva glada kommentarer på min sajt. Tips från Join Simon

Login lockdown

På en annan lista med plugins man måste ha så läste jag om log-in lockdown. Det ska stoppa försök från utomstående att logga in på min blogg och ställa till oreda. Men tji, det gick inte att installera. En titt i min lista med plug-ins avslöjade skälet, jag hade jag visst redan installerat det…

TweetMeme button

TweetMeme button var det enda plug-in på wordpress egen tio-i-topplistan över populäraste plug-ins, som jag inte redan hade installerat. Eller har haft installerat. Är det så populärt måste det ju göra något vettigt tänkte jag. Och det gör det nog. Det installerar en liten prydlig grön knapp högst upp till höger på varje inlägg. Denna knapp gör det enkelt för alla mina läsare att twittra en länk till de inlägg de gillar. Ungefär samma funktion som den lilla lilla twitter-ikonen längst ner under inläggen har (fast den är nästan osynlig, framförallt i firefox).

Tanken med knappen är god, ifall jag haft en textbaserad sida. Men den gröna knappen hamnar under de bilder jag inleder de flesta inlägg med, och där gör den ju begränsad nytta. (Det här att inleda varje inlägg med en bild som är exakt lika stor som mitten-kolumnens bredd kommer ge mig huvudvärk den dag jag byter layout…). Det finns en glad inställning så möjligen får jag till det så småningom.

Backtype tweetcount

En tjomme ansåg att tweet meme suger och att det är backtype tweetcount man ska ha istället. Fast jag blev aningen skeptisk till trovärdigheten när han själv använde just tweetmeme… Jag provade och tja, tycker de verkar ganska likvärdiga… Möjligen hade tweetmeme aningen snyggare ikon och något snyggare tweet med default-inställningarna.

RSS footer istället för ©feed?

Installerade även RSS footer. Idén med denna är att man ska sätta lite text i slutet av alla sina RSS-poster så att dessa inte själs. Samma idé som med ©Feed har jag för mig, fast den skulle även lägga ett digitalt fingeravtryck om jag minns rätt. Jag fick aldrig ©feed att fungera.

WordPress backup

Jag har nu läst flera listor med plug-ins man ”måste ha” där både wordpress back-up och wordpress database back-up var med. (Den senare installerade jag i våras) Namnen är så snarlika och jag förstår inte riktigt skillnaden men om det är viktigt att man har med båda, ja då ska jag väl se till att ha båda då. (Dock har jag ännu inte orkat ställa in den sistnämda så den fungerar men det kanske jag tar tag i endera dagen).

chefstomaten