Ny kamera – sony dsc-tx5

Jag har blivit med ny kamera! Äntligen! Min 6 år gamla kompaktkamera har gått till de sälla jaktmarkerna, inte ett år för tidigt. Vägen till en ny kompaktkamera har gått via systemkamera, kameramobil och testning av vänners kameror. Men in the end of the day har jag ändå insett att en kompaktkamera fyller sin plats i kameraparken.

Jag har ju länge varit en lojal canonanvändare och spanat på deras olika ixus-modeller ett bra tag (tre-fyra år eller så). Vägen till en sony gick i ett par steg. Först la vår semestervikarierande brevbärare grannens Vagabond i min brevlåda. Hellre det än de feladresserade räkningar jag tidigare fått som present av honom eller henne. I tidningen (well, man kan ju läsa den som kompensation för att man får ut och leta rätt på rätt brevlåda) var ett test av vattentäta kameror. Vattentät kamera har lockat mig sedan jag paddlade en sommar (tyvärr bara en sommar men man kan ju börja igen). På den tiden var dock utbudet begränsat, canon hade inget i sitt produktsortiment och ingen av de övriga körde med SD-kort.

Heureka – folk använder kameror på, i och i närheten av vatten!

Men nu har kameratillverkarna kommit på att människor gärna använder sin kamera på semestern och att semestern gärna tillbringas i närheten till vatten. Och att det därför torde vara ett försäljningsargument att kameran kan bada, tappas i sjön eller bara klara av att det regnar. Fantastisk slutledningsförmåga från kameratillverkarnas sida (what took them so long – och när fasen ska mobiltillverkarna dra samma slutsatser?).

I Vagabonds test så utläste jag två vinnare. Total vinnare var sony dsc-tx5 medan priset för bästa bildkvalitet (till priset av sämre video) blev Panasonic lumix FT-2. Jag promenerade iväg till Scandinavian photo med tidningen under armen. Försäljaren suckade lite när jag kom med ett test men erkände att han läst andra test där just de kamerorna fått bra betyg. Vilken borde jag köpa? Det ville han inte uttala sig om men vi tittade på dem.

Lumixen var vackert blå (fanns även i andra färger), kändes rejäl och välbyggd. En kamera man kan dyka med, ner till tio meter. Massor av pixlar och knappsats som kändes bekant. Men den grafitgrå sonyn (mer badbar än dykkamera) var så smutt. När försäljaren visade hur man bestämmer var kameran ska zooma genom att peta på pekskärmen var jag såld.

Bilder och synpunkter på kameran kommer.

chefstomaten