Blomobjektiv – Canon EF 100mm f2,8L macro IS USM

Jag har fyllt år! En hel massa år. Så många år att man får fin-fina paket. En mig närstående och synnerligen klok person menade att halsband, en klassisk gåva på bemärkelsedagar, det kan man inte försörja sig med. Istället skickade hon Fritz till Scandinavian photo med uppdrag att handla ett objektiv.

Jag fick alltså ett fyrkantigt paket till frukost. Jag älskar fyrkantiga paket som inte avslöjar ett dugg om innehållet. Det är inget fel på exempelvis skidor som julklapp, mer än att ifall det ligger ett tvåmeterspaket som är böjt i ena änden under granen så är det ingen större överraskning att öppna det.

I mitt fyrkantiga paket låg det alltså ett macroobjektiv. Väldigt väldigt trevligt. Jag gillar ju att fota blommor och det kommer gå mycket bättre med detta objektiv. Ja allehanda små saker kommer fastna! Tills vidare har jag använt det i julgranen samt på delar av resten av min frukost: ett par flaskor prestige-champagne köpt på en vinmässa i Antibes.

Julpyntet erbjöd en rejäl utmaning för både objektiv och kamera: halvskymning och glatta prylar som är svåra att få bra skärpa på. Några av bilderna har jag fokuserat manuellt eftersom jag försökte fota glasprylar, annars funkar objektivet verkligen bra, inte alls som det sigma-macro jag provade tidigare i höstas.

 

 

chefstomaten