Bohusslöjd i graven

En Göteborgsinstitution har gått i graven. Fallit offer för lågkonjunktur och korkade fastighetsägare. Ja jag skriver korkade och det är det inlägget ska handla om. Inte om att Bohusslöjd i 104 år har sålt hantverk, den vackra 100-årsutställningen på Röhsska eller att det inte längre finns någon försäljningskanal. Jag är väl delskyldig till konkursen, jag beundrade ofta deras vackra väl upplysta skyltfönster men handlade sällan.

vykort svensk slöjd

Nej, jag tänkte skriva om Avenyn, det som ska vara Göteborgs paradgata nummer 1. Gatan vi skickar turisterna till efter att de besökt Konstmuseet med sina internationellt gångbara samlingar. Vad får turisterna se? Med få undantag trötta kedjebutiker och nattklubbar. Man kan ju hoppas att de snabbt sätter sig på en spårvagn till någon annan del av staden. Det fanns en butik som bröt av, en butik som man med självaktning kunde visa upp och det var Bohusslöjd. Och de körde Wallenstam bort till en bakgata dit inga turister hade ärende med motiveringen att ”de behöver inte så bra läge”. Jo de gjorde de men framförallt behövde Avenyn Bohusslöjd. Och som största fastighetsägare längs Avenyn  behövde Wallenstam Bohusslöjd.

Det unika svenska konsthantverket ersattes först med en affär med braskande utförsäljningsskyltar. Denna period blev som tur var kort. Lokalen stod sedan tom genom turistsäsongen, hösten och julskyltningen. Undrar vad Wallenstam tjänade på det. Nu ryktas det att Villeroy & Boch är på väg in och förhoppningsvis betyder det att devalveringen av Avenyn tar slut. Vilken del av staden tar nu över och ställer ut svenskt konsthantverk? Vilken fastighetsägare är framsynt nog att se en slöjdbutik som ett komplement till andra turistattraktioner?  Centralstationen? Södra vägen i närheten av Liseberg och Gothia? På Röhsska?

Läs GPs artikel.

chefstomaten