Boulepremiär i Valbonne

Jag har – något oplanerat – gjort boulepremiär! Boule är Côte d’Azur, det finns inte en samling hus med självaktning som inte har en bit park eller boulebana där gubbarna samlas på eftermiddagarna med sina bouleklot. Så jag har länge tänkt att jag någon gång skulle prova, men det har inte blivit av. Det var inte tänkt att jag skulle spela igår heller, jag följde bara med tomatsallads utsände för att fotografera.

Varannan torsdag arrangerar svenska rivieraklubben boulespel i Valbonne. Innan själva spelet äts det lunch på Auberge St Donat i Placassier och det var den biten jag skulle delta i. Därefter hade jag planerat att fotografera lite och leta redan på en buss hem till Antibes. Hade packat teleobjektiv, karta och bok.

Men jag blev övertalad att delta, fick låna klot och lottades ihop med ett proffs. Hade inte kunnat få bättre spelpartner. Hon gav mig kortkurs i bouleetikett (gå inte på banan när det är motspelarnas tur exempelvis) och berättade hur jag skulle spela (gå in på höger sida, gå mot det klotet, lägg dig framför lillen osv). Sedan att mina klot av någon anledning hamnade lite där de själva ville är en annan historia :-). Ibland blev det oväntat bra ändå, även om de inte riktigt hamnade just där jag hade tänkt mig, men ibland studsade kloten ut åt fanders. Själva taktiken verkar vara ungefär som curling (vilket jag är en trogen teveföljare av). Först kastar någon ut lillen 6-10 meter, sedan lägger man upp klot strax framför. Därefter lägger man antingen garder eller skjuter bort klot. Det finns en viktigt skillnad mot curling och det är att man kan flytta på lillen, i curling ligger mitten still. Det är mycket irriterande när man lagt alla sina klot snyggt och prydligt framför lillen när någon plötsligt flyttar lillen bort i ingenstans och sedan lägger sina egna klot runt om.

I slutändan slutade mitt lag på en – öhum – hedrande jumboplats. Jag knopade förvisso ihop något poäng till laget men det var lite för många studsar åt fel håll. Under tiden spelade tomatsallads utsände semifinal med ”sitt” lag och förlorade matchen om tredjepris knappt. Men eftersom alla lag som tagit sig till semifinal fick pris belönades även fyrorna med varsin flaska côte du rhône.

Den ganska långa eftermiddagen avslutades med långkast. Alla kvinnor respektive män ställde upp på en lång linje, lillen las i mitten och sedan kastades kloten i tur och ordning, varannan damernas och varannan herrarnas. Den som kommit närmast från herr- respektive dam-sidan vann varsin flaska bubbel. Gissa vem som bar hem damernas bubbel? Jo det gjorde jag!

Lillen låg i en grop och mitt klot rullade så fint ner och la sig precis bredvid! Mycket trevligt – varför kunde inte kloten vara lika väldisciplinerade resten av dagen?

Kanske hade jag inte laddat tillräckligt? Bredvid boulebanorna ligger en bar där vi mellan matcherna stärkte oss med öl, vin och kaffe till modesta priser. Kaffet serveras föga cermoniellt i små små plastmuggar. €1 för den minsta och €1,50 för den större plastmuggen (normal plast-mugg-på-mugg-storlek). Som jämförelse handlade vi kaffe i ungefär samma storlek (fast i pappersmugg) på Plage de la Garoupe häromdagen för €5.50 istället för €2.50 (en caffe och en crème).

Eftersom jag spelade hann jag inte riktigt med att ta några pangbilder (detta skulle ju bli ett fotoreportage, inte massa text). Bilderna är delvis på medlemmar i svenska rivieraklubben men mest från distriktmästerskapen för veteraner som pågick samtidigt.

chefstomaten