Rivierans bästa lunch på Auberge St Donat i Plascassier

Mitt i en rondell på vägen mellan Valbonne och Grasse, i pluttbyn Plascassier, ligger en restaurang som inte ser ut mycket för världen men är känd vida omkring. Enligt min bordsgranne brukade Tore Wretman åka från Mougins hit med gäster för att äta äkta fransk husmanskost. Konceptet är enkelt, fyra rätter i en daglig meny och vin, €14. Priset är rena fyndet. För samma pris får man på turistställena längs kusten i bästa fall någon odefinierad köttbit och en espresso.

Torsdagens meny inleddes med lite goda charkuterier och perfekt mogna meloner. God start!

Avsevärt mindre entusiastisk var jag när mellanrätten dök upp och det stack upp fullt med tentakler på tallriken (hu!). Jag tog några rejäla klunkar av det enkla rosévinet och provsmakade. Jodå, hade bläckfiskarna bara skurits i småbitar så jag inte hade sett vad det var så hade jag nog glatt ätit upp alltihop för det var riktigt vällagat.

Själva varmrätten var helt i min smak. Efter en del dividerande om vad fyrkanten egentligen var för något döpte vi den till zuccinikaka. Den var många som röstade på den som bäst på hela lunchen. Den rejäla köttbiten var behandlad efter konstens alla regler, kokt länge i något som gjorde den mör och riktig god.

Lunchen avslutades sedan med en smarrig citronmarängpaj.

Om man ska ha något att anmärka på så är det akustiken som verkligen är hopplös i det rum på övre våningen där Svenska Rivieraklubben huserar varannan torsdag under boulesäsongen (vår och höst). Eller kanske att plastdörren i entrén är trög. Men det är ok. Maten uppväger alla sådana smådetaljer.

 

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)