Deckare som utspelar sig i Monaco, Jag dödar av Giorgio Faletti

Jag är lite seg idag för jag läste ut Giorgio Falettis Jag dödar i natt. En av mina stora svagheter är att när jag väl fastnar i en bok, då tappar jag alla begrepp om tid och rum och läser ut boken i ett svep. Mer än en gång har jag stapplat i säng efter något läsmaraton vid en tidpunkt då jag normalt sett redan hade varit ur sängen i flera timmar. Dessa läsmaraton brukar dyka upp när jag har något framför mig som jag borde göra, men inte har lust med och vars deadline ännu så länge är för långt bort för att motivera handling.

Hur som helst, fram till igår kväll avnjöt jag deckaren Jag dödar i små portioner. Den är välskriven men den absolut största behållningen för mig har varit alla platser som förekommer i boken. Huvudscenen är Monaco och Monte Carlo där det rika och vackra folket gör allt för att hålla fasaden av rikedom, framgång och säkerhet intakt. Boken börjar tre dagar efter Monacos Grand Prix (som jag inte varit på eftersom biljetterna är svindyra) och det första mordoffret är en formel 1-förare.

Många platser på franska rivieran är med

För att lösa mordgåtan och sätta fast seriemördaren rör sig de två hjältarna, en monegaskisk kommisarie och en amerikansk FBI-agent, en hel del längs Rivieran. De äter skaldjur på Café de Turin i Nice (som beskrivs som ”en enkel trattoria inredd med långbord och träbänkar som låg på Place Garibaldi. Där kunde man äta en utmärkt coquillage, och få sig en flaska iskall Muscadet.”), de åker motorvägen A8:an, de letar bevis i Cassis, samarbetar med polisen i Menton och en av dem bor i medeltidsbyn Eze – alla orter jag har besökt!

Spännande bok skriven av en italienare – bara en sådan sak – när läste jag senast något av en italienare? Nu längtar jag ner till azurblått hav, sol och vajande palmer!

Gillar du detta inlägg, se mina andra boktips på böcker från Frankrike 

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)