Fjällko-ostkaka på Anders-Pers fikabod i Järvsö

Riksväg 83 som är en del av Tidernas väg är en utmaning att köra. Jag tänker då i första hand inte på alla fartkameror utan på utsikten över Ljusnan och alla maffiga Hälsingegårdar. När solen skiner är det så vackert att det är svårt att hålla bilen kvar på vägen, för det finns så många fantastiska vyer att titta på. Det är så många ställen som man vill dokumentera med kameran. Lösningen är förstås att ta sig tid att stanna med jämna mellanrum. Den översta bilden är från ett sådant fotostopp vid Karlsgården strax utanför Järvsö.

Karlsgården var igenbommad när jag körde förbi men mitt i Järvsö hittade jag en annan Hälsingegård som var öppen. Anders-Pers fikabod är värd ett stopp om du har vägarna förbi. De har Hälsingeostkaka gjord på fjällkomjölk. Det kunde jag bara inte motstå, fast jag egentligen var mer inställd på en korv med bröd och inte var ett dugg sugen på något sött. Det här var nämligen samma resa när lunchen bestod av ett knäckigt rån i Sveg.

Jag är glad att jag valde ostkakan för det är inte så ofta jag får chansen att äta Hälsingeostkaka eller något annat gjort av fjällkomjölk. Den var dessutom både mättande och god. Kaffet var däremot fullständigt gräsligt så det blev ingen påtår. Vet inte om det är jag som inte gillar kok-kaffe eller om det var kaffeost i den.

Miljön inne och ute samt ostkakan är tillräckligt för att motivera ett stopp även om kaffet inte föll mig i smaken.

chefstomaten