Jordärtskockssoppa med inspiration från Cotignac

Alla vägar bär till Cotignac heter ett kapitel i Mitt Provence. Eller hette åtminstone när jag lämnade in manuset till förlaget, det återstår att se om den blir kvar. Bakgrunden till rubriken är hur som helst att jag tycker att när man snurrar runt bland vingårdar, kloster och vattenfall i departementet Var så hamnar man förr eller senare på vägen till Cotignac, alldeles oavsett om det var dit man tänkt sig. Det gör nu inte så mycket för Cotignac är en söt by med småaffärer och vackra hus.

Cotignac verkar dessutom vara en populär ort att bo i bland svenskar. Jag har fått intryck av att det finns rena svensk-koloni där. Byn är lätt att känna igen för den ligger med ryggen mot en klippa och vaktas av två fyrkantiga torn. I mars när jag och Kocken var där på researchresa fick vi jordärtskockssoppa med tryffelolja som aptitretare på restaurangen Le Clos de Vignes. Häromdagen fick jag för mig att jag skulle ge mig på att göra något liknande.

Jordärtskockssoppa med tryffelolja

Min soppa blev inte ens hälften så elegant men den var enkel att göra och riktigt god. Om jag hade silat den hade den blivit snyggare men smaken var det inget fel på. Jag tog en jordärtskocka per person per man, skalade och delade rotfrukterna i bitar samt kokade bitarna i vispgrädde tills de blev mjuka. Därefter kom stavmixern fram och gjorde puré av det hela. Jag spädde med vatten tills det liknade soppa i konsistens, saltade och pepprade samt serverade. När soppan var upphälld i små skålar droppade jag tryffelolja över anrättningen. Det var det sista som blev pricken över i.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)