Flyg inte med hund till Nice flygplats

f673ec8c7f4911e3aa7612f19fca3f6f_8

Den här fyrbeningen har tillbringat flera år av sitt liv höst, vinter och vår i Frankrike. Han har avverkat mer än ett hundpass med stämplar som intygar att han veterinärbesiktigats och avmaskats före hemfärd. Han har dock aldrig flugit till franska Rivieran. Han väger 20 kg (när han är nybantad) och även om han anser sig vara en knähund (han kan även tänka sig att agera boa runt halsen om det kniper) uppfyller han inte viktkraven för något flygbolag vad gäller att följa med i kabinen. Och att skicka honom ensam i en bur i de särskilda djurutrymmena i bagaget är det helt enkelt ingen som vill utsätta honom för.

Han gillar inte att vara skild från resten av flocken något vidare och om han ska vara ensam ska det vara i en känd omgivning. Gungande färjor och svajiga broar hör inte till favoriterna utan det ska vara fast mark under tassarna tack så mycket. Andra hundar ignorerar han för det mesta men det finns vissa hundbeteenden som kan gasa upp honom. Blir han uppvarvad av andra hundar, konstiga rörelser eller okända ljud är det bara en handfull personer som kan få honom lugn igen. Vi gissar därför att han inte skulle uppskatta en flygning särdeles mycket och eftersom han är en älskad familjemedlem väljer vi helt enkelt att antingen lämna kvar honom i ett land med en pålitlig hundvakt eller att köra honom fram och tillbaka mellan länderna.

cfa815b01bad11e38ac522000a9f141e_7

Kan lägga till att när han åker bil längre sträckor ligger han inte vid mina fötter som på bilden utan i en hundbur. Där kan han ligga blick stilla i en väldig massa timmar utan att så mycket som lyfta på nosen – bara han får vara med sin flock.

Det är vårt val. Hur du gör med din hund är ditt val. Medan du funderar ska jag berätta om en incident jag bevittnade när jag senast åkte från Nice flygplats.

Hund lös på Nice flygplats

Jag stod och väntade på att få kliva på kvällsplanet till Arlanda. Passagerarna som anlänt till Nice hade precis klivit av och utanför höll ett gäng män på att lasta av och på bagage. Det tog en stund innan jag insåg att något var fel. En vit hund borde inte vara lös bland flygplan och bagagetåg. När jag först la märke till hunden satt en av männen på knä och lockade på den. När hunden var nästan framme tvärvände den och drog iväg i full fart längs med terminalbyggnaden. Två män satte av efter den. Jag kunde ej se vad som hände med hunden därefter. Lyckades de fånga hunden? Klarade sig hunden från all tung trafik, bussar och flygbränslebilar, som kör där den sprang? Vart tog den vägen?

Stabila hyrburar?

Jag vet inte hur det fick för den vita hunden (tror det var en westie) men när jag frågade i ett forum för svenskar på franska Rivieran dök det upp fler historier om hundar som råkat illa ut på just Nice flygplats. Bland kommentarerna såg jag en del förslag att alla passagerare borde be flygbolagen att kräva bättre rutiner från markpersonalen som tar hand om i- och urlastning.

Det är ingen dum idé. Tyvärr spelar det ingen roll om det är markpersonalen som kastat omkring burarna på ett ovarsamt sätt eller ej så är det ändå hunden och hundägarna som drabbas värst av att de delar på sig. Något som kanske skulle hjälpa är stabilare burar. Jag diskuterade detta med en annan hundägare som påpekade att det är en avvägning mellan stabil bur som tål påfrestningar och en som går att frakta till och från flygplatsen. Så en idé skulle vara att flygbolagen hyr ut stabila hundburar.

Vatten till fyrbenta vänner ger pluspoäng. #skylt #hund #café #Åsa

Bilfärja och biltåg

Det är inte direkt nästgårds mellan franska Rivieran och Sverige, i ren körtid är det ungefär 24 timmar från Stockholm. Men det finns ett par knep för den som inte vill köra hela vägen. Det ena är att ta färjan från Göteborg till Kiel. Det finns en speciell hundrastgård och hundhytter ombord. Resten av resan avverkas i ett kick ombord på ett biltåg. Tåget stannar med jämna mellanrum tillräckligt länge för att hundar ska kunna tas av och rastas.

Översta bilden är tagen ovanför den franska byn Rouret och den understa från ett café i Åsa i Halland.

chefstomaten