Gallerispaning i St Paul de Vence med Forumresor

Min inställning till St Paul de Vence är kluven. Å ena sidan är St Paul en av de mest pittoreska byarna av alla i ett område som praktiskt taget kan gödsla med charmiga smala gränder mellan pastellfärgade stenhus som klänger på en eller annan kulle. Å andra sidan blir jag trött på horderna med turister.

Varannan gång jag är i St Paul blir jag fullständigt begeistrad av alla vackra gallerier och söta boutiquer. Däremellan blir jag en smula beklämd över att näringsutbudet är så inriktat på stenrika turister att byn är näst intill steril.

Jag har exempelvis inte sett ett enda bageri, en livsnödvändighet i varje levande fransk by. Det lär dock finnas minst ett bageri har jag fått reda på. Jag skrev nämligen i sociala medier att det inte fanns ett enda och fick backning.

Jag har också fått reda på att det faktiskt bor folk där. En person rapporterade att hon blivit inbjuden av en konstnär att besöka den kombinerade ateljén och bostaden.

Village Perché med ringmur

För att börja från början så ligger St Paul de Vence på en kulle mellan de större orterna Cagnes sur Mer och Vence. Byn är omgärdad av en ringmur och har faktiskt särskilt fina förutsättningar för att bli ett populärt besöksmål.

Sedan har alla stora konstnärer, skådespelare och andra kändisar varit där och ätit på byns berömda restaurang la colombe d’or.

Detta har bidragit till dess popularitet och idag ”måste” man besöka byn som är välförsedd med gallerier, klädbutiker och souvenirer. Det finns en rymlig parkeringsplats för bussar i backen på väg upp till det erkänt bra museet Fondation Maeght.

Oavsett om man är en presumtiv kund eller ej är det fint att ströva runt och kika i galleriernas skyltfönster. Jag tycker att de var särskilt fint skyltade i år. Dessutom var det inte så mycket förbud mot att fotografera-skyltar som det varit tidigare år. Kanske har även fransmännen fattat att det är bra reklam för deras by om sociala medier fylls med bilder från deras by?

Något jag tyckte att det var mindre av i år än andra år var utomhuskonst. Jag såg bara ett par statyer, bland annat den här.

Utsikten över omgivningarna var fortsatt fin.

Besök avrundade vandringsdag

Mitt senaste besök i St Paul var som avslutning på vandringsdag med Forumresor. Jag har redan bloggat om några av de andra ingredienserna. Dagen började med morgonljus i Biot. Därefter vandrade vi till Valbonne längs La Brague. Efter fyra timmars vandring satt det fint med fyra rätters lunch på St Donat i Plascassier.

Sedan bar det av till St Paul där vi vandrade runt och kikade i skyltfönstren ett tag.

Så vitt jag vet var det ingen som köpte någon skulptur med sig.

Även om jag tror att fler än jag lockades av körsbären.

Tack och hej St Paul för denna gång!

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)