Graz prydligt världsarv i Österrike

Vårt val av Graz som stopp på vägen från Stockholm till Antibes var noga genomtänkt och en effekt av lång research. Äsch, jag skojar bara. När vi skulle köra ut ur Bratislava slängde jag in en stad som låg en bit åt sydväst i GPS:n. Detta för att få lite hjälp att styra ut ur Bratislava åt rätt håll. Det visade sig vara överdrivet för Bratislava var lätt att navigera på alla sätt.

Gamla staden i Graz är ett UNESCO världsarv

När jag snabbt googlade på Graz och såg något med världsarv så lät jag bli att ändra i GPS:n och vi körde direkt dit via motorväg och tog in på hotell. Det är den gamla stadsdelen med slottsberget som är utsett till världsarv. Så här efter några dagars resande och tittande på världsarv så känns det som att så fort det finns ett par gamla hus så blir de minsann utsedda till världsarv.

Den sista meningen avslöjar att en viss mättnadskänsla har infunnit sig. Parad med sömnbrist och värmebölja. För Graz är faktiskt riktigt fint och verkligen värt ett längre besök. Jag känner mig just nu lite som nidbilden av en amerikansk turist som ska göra Europa på en vecka. Jag har ingen riktigt koll. Det var något med en gren av ätten Habsburg, krig och ett befäst berg. Något krig förlorades och därmed skulle befästningen rivas men invånarna var så förtjusta i sitt klocktorn att de köpte ut det. Typ något sådant.

Graz har varit europeisk kulturhuvudstad

De flesta städer på den här resan har vi utforskat på kvällen men det fanns inte på kartan att vi orkade lämna hotellet den kväll vi kom. Istället knallade jag upp på berget för att fotografera kyrkotornet på morgonen. Det finns en hiss men den börjar gå först klockan åtta och jag var där strax före sju. Det var en riktigt fin promenad från hotellet, över floden och upp på berget.

Förutom slottsberget så finns det ett par verkligt konstiga byggnader i Graz. Utan att ha kollat så gissar jag att de byggdes i samband med att Graz var europeiskt kulturhuvudstad 2003.

Dessutom finns det ett museum med rustningar. Det är trestjärnigt i den gröna Michelinguiden.

På vägen till slottsberget passerade jag en marknad där folk höll på och packa upp sina varor. Jag tror att flera erbjöd mig provsmakning men jag är tyvärr så usel på tyska. Dessutom hade jag lämnat plånboken och allt annat kvar på hotellet. Hade bara en vattenflaska samt kameran med det lätta objektivet. Så skönt att gå med lätt packning. Det gjorde att jag kunde hålla ett högre tempo. Kom hem genomsvettig. Det är som sagt värmebölja just nu.

Hippa hotell Lend

Ska jag säga något om vårt hotell? Det låg i stadsdelen Lend på andra sidan floden. I omgivningarna fanns det ett par herrklubbar men det såg ändå trevligt ut. Vi parkerade på gatan vilket var gratis mellan kl 20 och kl 09. Medan jag stod och dechiffrerade denna information stannade en joggare och frågade om jag behövde hjälp. I princip alla människor vi träffat på den här resan har varit hjälpsamma och trevliga.

Jag önskar att jag hade fotat lite inomhus istället för det är hippt a la hemgjord granola och grå cement. Det blev resans dyraste hotellnota, mest för att vi var så flitiga med att utnyttja hotellets dygnet runt-öppna cafeteria. Jag sprang upp och ner och hämtade varma mackor, österrikisk öl, espresso med och utan croissanter.

Detta blogginlägg är skrivet under en bilresa mellan Stockholm och Antibes via Östeuropa. Alla inlägg hittas via denna tagg

Tillägg: Enligt konstexpert är bara konstmuseet värt resan till Graz.

chefstomaten