Bratislava är toppen (förutom mitt i sommaren)

Centraleuropas historia är rörig och aldrig är det så tydligt som när man kommer ner från Tatrabergen och närmar sig Donau. Städerna runt denna historiskt viktiga transportled har bytt styrning många gånger. Gränserna ligger också tätt. De frekventa vägarbetena gör att man lätt kan hamna i ett annat land än man hade tänkt sig. Vi försökte hålla oss till Slovakien, som vi fattat tycke för, så länge som möjligt.

Därför valde vi att köra in i Slovakiens huvudstad Bratislava som ligger i den västra delen, nära gränserna till Österrike och Ungern. Bratislava har tillhört Ungern i sisådär 1000 år vilket är betydligt längre än Slovakien har funnits till. Jag tyckte att jag var en smula vitsig och fångade stora delar av Bratislavas historia i en bild när jag fick med både kyrkan och bron.

Kyrkan till vänster i bild är St Martins. Elva ungerska kungar och åtta drottningar är krönta i den. Med tanke på att de var Habsburgare är kyrkan förvånandsvärt stilren och ganska enkel tyckte jag. Till höger kan man skymta bron Nový Most i typisk öststatsbetongstil. På den tiden tillhörde Bratislava Tjeckoslovakien. Jag läste någonstans att det är café uppe i pylonen.

Vårt besök i Bratislava blev rätt kort för det var återigen tokhett. Denna gång var det inte jag som mådde dåligt av hettan utan M. I Krakow höll jag på att svimma men i Bratislava mådde jag helt ok. Svetten rann förstås överallt men huvudet var inte helt kokt. Jag blev dock tacksam när vi äntligen hittade en dricksvattenfontän så att jag kunde blöta handleder och tinningar. Jag är van från franska äldre städer att det står en i vartannat gathörn. I centraleuropa kör de med olika former av vattenspridare istället. De är populära.

En till anledning till att vi lämnade ganska snabbt var att jag direkt kände att Slovakien kan jag tänka mig att återvända till på en separat resa. Någon gång vår eller höst. Då ska jag prova igenom slovakiska öl vilket aldrig blev tid till.

Vi kom österifrån, körde in i staden och när vi såg skyltning till ett parkeringshus följde vi dessa. Vi hamnade då precis bakom operan vilket var centralt och bra. Därifrån utgår turbussar som vi funderade på att åka men vi satte oss istället under ett platanträd och åt lunch. När vi skulle åka igen så var det lika lätt att ta sig därifrån.

Hårfagre rekommenderar Bratislava och förordar att sova på husbåt i floden. Det låter riktigt kul. Hon nämner även Neusiedl am See i Burgenland för att bada. Det ligger av vad jag kan se strax utanför Bratislava men i Österrike. Delar av Burgenland verkar ligga i Ungern. Rörigt som sagt.

Detta blogginlägg är skrivet under en bilresa mellan Stockholm och Antibes via Östeuropa. Alla inlägg hittas via denna tagg

chefstomaten