Hur säljer man bilder?

Helt plötsligt fick jag kärt besvär, nämligen hur säljer man bilder rent praktiskt? Frågan uppstod efter att tre personer önskat att hänga en av mina trädbilder på väggen. Det finns många frågor.

Vad är lämpligt pris?

Första frågan, från de som är intresserade av trädbilden, är priset. Senast jag sålde bilder (jo det har hänt!) så surfade jag in på Svenska fotografers förbund och kikade på deras rekommendationer och sedan gav jag en rejäl mängdrabatt. Jag har varit på återbesök och kikat i den aktuella versionen av förbundets prislista men hittar inget som är direkt jämförbart. För visning av ett foto på overhead bör man ta 1500 kronor per visning. (Detta gör mig nyfiken på var man hittar en overhead nuförtiden.)

Allt möjligt finns med i prislistan. En licens på tre år för en mindre bild i en e-bok bör man debitera en tusenlapp för. Medan om någon vill använda ens arkivbild för att stripa sin bil bör man kräva 15 000 för detta. En högupplöst fil från en bröllopsfotografering bör man ta en tusenlapp för och en kommersiell affisch i A4 i en upplaga av ett ex bör kosta 2000 kronor.

Av detta blev jag inte mycket klokare. Man kan vända på det, behöver jag ta något betalt överhuvudtaget? Jag fotar framförallt för att det är något jag brinner för så det är inte tänkt som min huvudinkomstkälla. Men det är klart, varje krona är ett välkommet bidrag till att finansiera den allt dyrare kamerautrustningen (även om just den berömda ekbilden inte är tagen med nya kameran).

Jag försökte fråga de som vill ha trädbilden vad de tycker att bilden är värd för dem. Det är väldigt olika vad folk har för ekonomi så jag tänkte att de kunde avgöra vad de skulle betala för något annat att hänga på väggen och utgå därifrån. Det som är massor av pengar för en person kan vara en spottstyver för en annan.

Hur levererar man?

En helt annan fråga är hur levererar man? Skickar iväg en bildfil och säger ”varsågod, gör vad du vill med den”. Eller ordnar jag utskriften och skickar? Normalt skulle jag gå på den enkla varianten och skicka iväg filen. Ju mer tid jag lägger på projektet att sälja bilden, ju mer back går jag på det hela. Alla som frågat efter den är dessutom bekanta så jag har inga skrupler att skicka och satsa på att de betalar i efterhand.

Men nu råkar jag ha spenderat helgen hos inredningsbutiken Kulform och där finns det många roliga grejer. Jag har sovit omringad av några av dem. Vi pratar inte skrivare för hobbybruk utan professionella grejer av den typ som levereras på lastpall och kan tävla med ett piano i storlek. Det kliar i fingrarna att prova att skriva ut bilden på olika underlag och se hur den blir.

Egen fotobutik?

Från funderingar om pris och leverans var steget inte långt till att fundera på fotobutik. Det vore inte helt fel om det gick att låta den som vill beställa en utskrift av ett urval av mina bilder. Jag är inte intresserad av att tävla om att sälja foton på bildsajter utan jag tänker på er som följer min blogg och som kanske vill köpa en viss bild för att ni gillar den men också för att ”jag vet vem som tagit den och historien bakom”.

Jag har därför ägnat kvällen åt att leta efter något som fungerar ungefär som Publit gör för böcker. För er som inte är bekanta med Publit så kallar de sig själva för distributör. De lagrar böcker som filer. Författare kan placera ett beställningsformulär på sin webbsajt. När en bok beställs så trycks den och skickas direkt till läsaren. Författaren behöver inte bry sig utan var tredje månad betalar Publit ut avansen. Det blir såklart inte lika stor vinst som på en bok som tryckts i en större upplaga, men inget lager behövs och författaren behöver inte göra någonting (mer än att marknadsföra boken, ett eget kapitel).

Något som fungerar exakt likadant för fototavlor har jag inte hittat. Det finns tydligen massor med butiker där man kan ladda upp en design för en t-shirt och sedan får man pengar om någon beställer ens t-shirt. Red Bubble har breddat sortimentet till att även inkludera Canvastavlor och planscher – vilket är vad jag är ute efter. Det verkar inte helt fel men jag skulle heller trycka något mer lokalt och kanske få aningen mer än 17% av priset. Nåväl, jag löser inte detta ikväll men visst vore det förnämligt om jag kunde öppna en egen fototavelbutik.

Bilden i inlägget är från Kungsbacka och är tagen igår. Det är en gammal klassiker, att fota spegling av höstfärger i en pöl. 

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)