Lights in Alingsås – årlig ljusutställning

Lights in Alingsås är på många sätt en genial idé. När höstmörkret är som allra tristast, innan julskyltningen drar igång, så lyses Alingsås upp av olika ljusinstallationer. Det började 1999 och har blivit en årlig tradition som drar rätt många besökare.

Varje år är det en ny slinga med nya konstverk. Den är tänd samtidigt som övrig gatubelysning från slutet av september. I år är sista dagen imorgon söndag 5 november 2017.

Årets upplaga av Lights in Alingsås har temat Emotions och är, enligt de som har koll, en ovanligt kort promenad. Fördelen med att den är kort är att det är relativt tätt mellan installationerna.

Jag kan inte riktigt bedöma hur årets version står sig i förhållande till tidigare år eftersom det är första gången jag tagit mig dit. Jag har pratat om det i många år men det krävdes en inbjudan av en god vän för att det skulle bli av.

Jag besökte Alingsås fredag kväll och det var rena lämmeltåget med folk som var ute och tittade. På ett ställe stod en driftig skolklass och sålde fika.

Stativ för enklare nattfoto

Jag tog med mig stativet ut för att slippa svära över att jag inte kan hålla kameran stilla tillräckligt länge. Istället kunde jag svära över att jag höll på att fälla mig själv genom att trä in ett stativben i snöret på ena skon. Sedan orkade jag inte mecka så mycket med placering utan alla foton är tagna från ögonhöjd.

Inställningarna är lite blandade. Jag frös en smula och minneskortet var knökfullt så jag fick hela tiden radera gamla bilder för att kunna ta nya. Därför tittade jag inte så himla noga på vad jag gjorde utan vevade bara lite hit och dit.

Alla foton är tagna med 50 mm-objektivet som var det enda som fick plats i väskan på denna resa. De flesta är tagna med autofokus men på några ställen var det för mörkt och där fick jag plocka av mig handskarna och ställa in det manuellt.

Den här bilden är intressant för i verkligheten så syntes inte de här ljusen utan det såg mest svart ut med lite ljusfladder. Men med en längre exponering än vad ögat förmår så trädde färger fram.

Fint sätt att uppleva Alingsås på

Fotona ligger i den ordning som de är tagna. Det saknas ett par grejer. Jag fick visst inte med stationsbyggnaden som var fint färgsatt (fotade den, den kom bara inte med när jag redigerade bilder till bloggen). Jag valde att inte fotografera den ljussatta lekparken eftersom det var gott om lekande barn där och jag är försiktig med att publicera sådana bilder.

Det här besöket i Alingsås gav mersmak. Förutom själva Lights in Alingsås så gick vi förbi en hel del fina gamla trädbyggnader.

Orsaken till att jag var i Alingsås var en inbjudan från min vän Webbtanten som jag fortfarande tänker på som VimleAnna från den period som hon bodde i Vimle.

Vi har pratat länge om att ses och dricka vin. I slutändan var vi ganska dåliga på vindrickandet men vi hade väldigt trevligt!

chefstomaten