Inspiration från Claes Grundsten

I helgen cyklade jag och biologen till Bertilssons stuga i Delsjön. Det var en enorm kö i den lilla stugan, en kö som dessutom sniglade sig fram. Jag vände mig därför om och plockade ner en bok från den välfyllda hyllan. Det blev Terra Firma av Claes Grundsten. Det är en fotograf jag beundrar (och är en smula avis på). Vem skulle inte vilja stå som författare till praktverket Äventyrets stigar (eller viktigare, ha gjort alla dessa vandringar)?

Terra Firma är en ganska personlig bok med några av Claes favoritbilder och en personlig text om hur han blev frilansfotograf. Han berättar om sina tidiga scout- och filmerfarenheter, hur han lärde sig skriva informativt men byråkratiskt på Naturvårdsverket och hur han till slut, 42 år gammal tog ett spontant beslut och sa upp sig. Minns inte den exakta ordalydelsen men han kände att arbetsformerna på naturvårdsverket och hans rebelliska personlighet inte fungerade ihop. Han kastade sig istället ut i den osäkra tillvaron som frilans. Han gick inte totalt tomhänt, han hade en del utmärkelser som naturfotograf och en bästsäljande bok (vandra Kungsleden) i bagaget.

Det kändes som en tanke att jag skulle läsa just detta just nu. Idag surfade jag in och tittade på hans webbsida. I galleriet, närbilder, hittade jag en helt underbar bild av en maskrosboll. Jag försökte länka till den men si, det visade sig vara helt omöjligt. Webbsidan är fräck men ganska hopplös, i alla fall enligt min smak. Det går inte att kommentera, gilla eller länka till bilder. Alltså laddade jag ner bilden (vilket jag inte gillar att göra) och här är den. Men jag vill alltså poängtera att denna bild är inte min, utan ägs av Claes Grundsten. Surfa in på www.fotograf-grundsten.se om ni vill handla den som fototavla (priserna anges heller inte på webbsajten).

chefstomaten