Inte heller croissanterna är särskilt franska på Le Pain Français

Förra året handlade jag en stentorr baguette på Le Pain Français på Övre Husargatan. Kändes väldigt ofranskt med stenhårt bröd, i Frankrike bakas baguetter tre gånger per dag så att fransyskor och fransmän har tillgång till färskt bröd till frukost, lunch och middag.

Därefter har jag testat ett av de nya caféerna i kedjan, det på Vasagatan, och kommit fram till att skinnfåtöljerna är sköna och macaronerna snygga.

Trevligt café men avgjort mer svenskt än franskt

Det enda som återstod var att bedöma franskheten. Till detta rekvirerade jag en tvättäkta fransman. Vi gick till Le Pain Français på förmiddagen för att testet skulle bli rättvist. För jag skulle proväta croissant och croissanter måste ätas senast kl 13, sedan börjar de bli gamla och tråkiga. I Frankrike alltså. På Le Pain Français var de urtrista redan vid tio-tiden.

I Frankrike har varje bagerikedja sin egen croissant, någon är extra frasig, någon extra saftig och en annan fluffigare än kollegans. Orkar man inte knata ut och handla sin morgoncroissant (eller bor långt bortom all ära och redighet) kan man handla bake-off-varianter från Carrefour. De är lite halvdana och kan inte konkurrera med färska croissanter från riktiga bagerier. Le Pain Français croissanter däremot skulle förbättras om de bytte leverantör till Carrefour.

För övrigt? Min inhyrda franske fikatestare bara skrattade när jag frågade om franskheten. Fikautbudet är avgjort mer svenskt än franskt, den som letar efter en café au lait får leta vidare och alla böcker är på svenska. Så totalt sett ett ganska svenskt café med ett franskt namn.

 

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on april 9th, 2013 at 07:12 e m