Jag gav Picassomuseet en till chans idag

Det är kulturnatta i Frankrike den här helgen, fast dagtid. Kulturnatta eller Journées européennes du Patrimoine betyder att alla museer har gratis entré och att många ställen som normalt inte går att besöka är öppna. Jag har såklart tajmat det med 1) halsont och 2) ett akut behov av sanering av lägenhet eftersom Kocken anländer imorgon. Underbar tajming alltså.

Så den romerska akvedukten och semaforen som jag var nyfiken på verkar få vänta till ett annat år. Däremot gjorde jag ett återbesök på Picassomuseet. Jag sågade det rätt rejält sist jag var där.

Jag omvärderar delvis mitt betyg idag. Det beror inte på att Picassomuseet har blivit särskilt mycket bättre, bara att jag nu sett fler franska museer och inser att relativt sätt är det här ett av de mindre dåliga… De har exempelvis skyltar på både franska, engelska och italienska. Bara en sådan sak. Franska Rivieran står för 1% av världens totala turism så frågan är mest varför det är så ovanligt.

Dessutom har museet luftkonditionering och fin utsikt. Och så är det ju alltid trevligt att besöka ett gammalt slott med tavlor på väggarna. Jag tyckte dock mest om det rum där två väggar var täckta av keramikfat som Picasso hade målat på.

Den som är Picassofan ska såklart åka dit. Och den som vill kryssa av sevärdheter. Men övriga kan spendera sin tid bättre tycker jag. Eventuellt bör jag sätta mina låga betyg på franska museer i perspektiv. Jag har ett förflutet i museibranschen. Jag anser att ett bra besök ska ge något mer än ett kryss, det ska ge en aha-upplevelse, nya kunskaper eller få besökaren att omvärdera sina tidigare tankar/åsikter/fördomar. Och då krävs det lite mer än bara en tavla på en vägg eller i en glasmonter och en skylt som berättar vad det är och vilket årtal den kommer ifrån. Nu erbjöd Picassomuseet guidade turer idag där verken säkert sattes in i sitt sammanhang. Förutsatt att man förstår talad franska.

chefstomaten