Jakten på romerska lämningar går västerut till Fréjus

Jag verkar totalt ha snöat in på bilder av romerska ruiner till min bok Strövtåg runt Antibes. Förra veckan åkte vi österut till La Turbie och igår åkte vi västerut till Fréjus. Just Fréjus är ett bra val om man ska leta romerska ruiner, staden grundades av Julius Cesars veteraner och var länge en av de mest betydande romerska hamnstäderna.

Sedan gick det som det gick, det romerska riket kollapsade, Fréjus plundrades av en hel drös arméer och pirater vilka inkluderade visigoter, burgunder, franker, lombarder och saracener. När Fréjus återuppbyggdes var det en mindre stad som byggdes ovanpå de romerska ruinerna. Att den romerska staden var stor kan jag skriva under på, de romerska ruinerna ligger utspridda på en rejäl yta. De finns faktiskt lite varstans: en port mitt ute i ingenstans, en bit av en akvedukt i någon park och något som varit en teater på en bakgata. Och så en stor amfiteater långt från allting. Den lär i och för sig även under romartiden ha legat utanför staden.

Amfieteatern i Fréjus renoveras

Att vi till slut letade reda på amfiteatern berodde mer på att vi ville motionera hunden, än att vi vid det laget var så värst nyfikna. Men jag är glada vi vandrade iväg iväg efter skyltarna (det var lättare navigera gående än med bil). Amfiteatern var en rätt imponerande byggnad som tog tiotusen besökare en gång i tiden. Nu tog dem mest lyftkranar och byggnadsarbetare. Om vi fattade det hela rätt så har kommunen kommit på att en amfiteater kan vara fiffig att ha och håller på och renoverar/återuppbygger den.

Förutom romerska ruiner ståtar Fréjus med en av Frankrikes äldsta byggnader. Den är en del av katedralen/kloster-området men vi lyckades så klart återigen pricka in lunchpausen. Jag hann in i klostret en sväng innan de stängde men den guidade turen hade redan passerat dopkapellet (baptisteriet) från 400-talet.

Att vi kom till kyrkan så sent berodde på vissa problem hitta rätt. Fréjus har växt ihop med St-Raphaël till en stad. Jag har åkt förbi en stor och fräck kyrka nära kusten några gånger och trodde att det var katedralen så vi parkerade i närheten och började gå. Vi fick dock aldrig kartan att stämma med verkligheten. Det visade sig att vi var i fel stad. Inte för att kartan stämde särskilt mycket bättre när vi väl kom till Fréjus. Den lilla medeltida staden och de romerska ruinerna ligger dessutom en bra bit ifrån kusten. Den gamla romerska hamnen har helt fyllts igen och istället har en ny modern yachthamn byggts.

Dags nöja sig med bilder av romerska lämningar nu kanske?

Edit sju år senare: jag håller fortfarande på och samlar bilder av romerska stenbumlingar till boken…

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on april 3rd, 2020 at 09:44 f m