Häftigt James Bond-fyrverkeri i Cannes

Varje sommar är det fyrverkeritävling i Cannes, festival d’art pyrotechnique. Olika länder tävlar mot varandra i den ädla konsten att skjuta bra fyrverkerier (feu d’artifice). Det spektakulära är att själva pjäserna tajmas med musik. För fem år sedan såg jag Italiens bidrag och det var det häftigaste fyrverkeri jag sett – fram till häromkvällen vill säga.

Måndag den 7 augusti var det dags för Österrikes bidrag i årets tävling och de hade valt James Bond som tema. Det var verkligen mäktigt när det berömda introt drog igång.

Vi satt på en stenpir ganska långt österut och hade bilen parkerad halvvägs till Golfe Juan. Detta för att relativt snabbt kunna ta oss därifrån och slippa ändlösa köer. Planen var god och lyckades kan jag rapportera.

Bilderna gör inte upplevelsen rättvisa. Musiken behövs. Till Moonraker sköt de upp raketer som såg ut som månraketer med två steg. De liksom stannade efter ett tag och så tändes ett till steg. Till Diamonds are forever var det ett regn av vita gnistor. Jag kan nog inte beskriva det så bra utan rekommenderar alla som har möjlighet att se det live. Nästa tävlande är 15 augusti 2017.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)