Kaffe på mack – väldigt olika upplevelser

Jag sitter med min morgoncappuccino i soffan med datorn uppkopplad via mobilen (eftersom datorn och routern vägrar prata med varandra) och tänkte att jag skulle passa på och skriva en rad. Valet av ämne är rätt enkelt, min cappuccino har nämligen fått en helt vidrig biton idag som inte alls gör något för humöret. Jag gissar att det den frysta mjölken som är boven. Detta för mig osökt in på två av gårdagens kaffemuggar. Mer diametralt olika upplevelser är svåra att hitta. Ändå är de ytligt sett samma sak. De är kaffe inköpt på en mack belägen mellan Stockholm och Göteborg. De är serverade i pappmugg. Jag har även för mig att de kostade ungefär samma sak. Men där upphör likheterna.

Låt mig visa upp bevisföremål ett. Sillekrog. En OKQ8-mack en timme från Stockholm. Det finns en mack på vardera sidan av motorvägen. Den södergående byggdes om för några år sedan och nu tror jag den norrgående har fått samma standard.

Det är uppenbart när man kommer in att detta är mer ett café än en plats med drivmedel för man möts av en lång rad med kaffemaskiner. De har enhetspris, oavsett om du ska ha svart kaffe, kaffe med mjölk eller cappuccino betalar du bara för muggens storlek. De vita muggarna är stilrena, bönorna mals medan man tittar på och sedan tar man sin goda kaffe och sätter sig en en fräsch hörna med färska blommor på borden.

Varje gång jag stannar på Sillekrog så undrar jag över om jag ska överge mitt bokprojekt Trevliga avstickare mellan Stockholm och Göteborg eftersom det inte är någon idé att lämna motorvägen.

Sedan hamnar jag på andra ställen… Låt mig presentera bevisföremål två. Shellmack vid VIP Jära strax efter Jönköping. Tråkigt bryggkaffe. Skitigt bord. En tom burk med moskrydda. Allt annat än inspirerande omgivning.

De hade två Magnumglassar på erbjudande så jag köpte en Magnum Black Espresso. Både glassen och kaffet fick följa med mig ut och diskret åkte de ner i en grön plastlåda medan jag snabbt försökte lägga så många mil mellan mig och detta som möjligt.

Varför ska det vara så svårt för vissa ställen att göra rätt? Båda mackarna ligger vid vältrafikerade vägar. Båda säljer snittblommor i hinkar vid entrén men bara den ena har kommit på idén att faktiskt använda några av blommorna till att pynta inomhus. Och så det där med kladdiga bord. Urk.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)