Bra vatten krävs för bra öl

En gång i tiden var jag en riktig ölnörd. Intresset finns kvar men har trängts undan av annat. Under april har jag dock haft ett återfall i ölnörderi. Runt påsk införskaffades en hel radda med påsköl som dracks upp och så jämfördes mina åsikter med de betyg som fanns i Göteborgs-Posten. Vi var inte helt överens, den professionella ölrecensenten och jag. Exempelvis förordade han Jämtlands med röd etikett medan jag föredrog den gula. Inte färgen nödvändigtvis utan innehållet. Jag blev också riktigt förtjust i Pumpviken det vill säga Nynäshamns bidrag.

Under april har jag också varit ett par varv på mitt gamla stamställe the Rover. Jag vill visserligen ha tillbaka den gamla kocken, särskilt efterrätterna har chanserat men överlag har nivån på maten kroknat. Men öltipsen är lika bra som alltid. Igår frågade jag exempelvis om en viss öl från Ocean var något att ha. Absolut inte fick jag till svar. Jag trodde det var ironiskt menat men han fortsatte förklara att det var på tok för mycket humle. Då valde jag snabbt en rye ale från Beerblioteket istället. Den var mycket möjligt kvällens godaste öl.

Det kommer nya intressanta öl hela tiden. Många av dem är single hop det vill säga bryggda med en sorts humle. Det är lite som att dricka vin gjord på en druva, en chans att lära känna just dess karaktär. Sedan smakar inte alla viner gjorda på samma druva likadant och samma sak är det med öl. En detalj för god öl, som kanske var viktigare förr när det var svår att få tag i, är bra vatten. Häromdagen åkte jag förbi Kallebäcks källa som ligger vid gamla Boråsvägen, inte så långt från Delsjöområdet. Den har visst också kallats för Gustafs källa efter Gustav III som varit där och druckit av vattnet.

Skir grönska runt Kallebäcks källa. Vattnet var så bra att nedanför källan lades bryggerier, exempelvis Lyckholms. Det är borta sedan länge men de vackra tegelbyggnaderna är kvar. I området huserar nu mikrobryggeriet Ocean. #kallebäckskälla #bryggerihistoria
En gång i tiden stod källan för Göteborgarnas hela vattenförsörjning. Bland de förmögna stadsbor som var inblandade i att bekosta vattenledningar in till staden var en bryggare. Vi pratar nu 1700 och 1800-tal. Vattnet användes också av Lyckholms bryggeri som anlades nere vid Mölndalsån. Det var en gång i tiden ett av Sveriges största bryggerier. De vackra tegelbyggnaderna står kvar än idag. Jag hade för mig att jag hade publicerat foton av dem men när jag letade upp bilderna var de inte riktigt rätt. Lyckholms fusionerades med Pripp till en bryggerikoncern som senare hette Pripps. När de i mitten av 1970-talet flyttade till Västra Frölunda fick vattnet från Kallebäcks källa följa med i en lång vattenledning.

Pripps existerar idag bara som ett varumärke inom stora Carlsbergkoncernen. Men i Lyckholms gamla lokaler huserar idag Oceanbryggeriet. Det är ett av de första i den nya vågen av mikrobryggerier i Göteborgstrakten. Och om man vill binda ihop de olika trådarna i det här inlägget ytterligare kan jag lägga till att Oceans bryggare tidigare jobbade på Jämtlands bryggeri.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)