Dagens bild: kyrkport S Vings kyrka

Är inte den här kyrkporten magnifik? Den tillhör den kringelmärkta Södra Vings kyrka som ligger i Hökerum. Kör man Riksväg 40 mellan Ulricehamn och Borås ser man inte bara en utan två skyltar till kyrkan, vilket gör att man blir nyfiken två gånger per resa. Det betyder också att man kan göra en liten avstickare om man känner att det börjar bli lite monotont på vajervägen. Detta gäller alltså innan den nya motorvägen öppnar vilket nog är rätt snart för den börjar se rätt färdig ut.

Delar av Södra Vings kyrka är från 1130-talet och det är ju trist att kyrkor nuförtiden alltid är igenbommade för det hade ju varit kul att titta in. Kyrkan ska vara rikt målad på 1460-talet. Dessa målningar kalkades såklart över under en period men kalken har tvättats bort igen. Orsaken till att kyrkor numera alltid är låsta är stöldproblematik. Redan 1850 blev Södra Vings kyrka av med sin stora silverskatt.

Porten på bilden sitter mitt på långsidan vilket jag tyckte var intressant efter mina studier av medeltida östtornskyrkor häromveckan. Den ska vara skänkt till kyrkan av Skaras 13:de biskop Bengt den gode. Hade dörren varit olåst hade jag när jag öppnat den sett rakt över på en bevarad herrskapsläktare. All denna info hittade jag i en intressant broschyr från svenska kyrkan.

Kyrkor, var de inte mer öppna förr? Den här magnifika entrén lockar med porten är ordentligt låst. Vanlig landsortskyrka där vissa delar är från 1100-talet. Visst är det lite udda dock att man går in på sidan? #mellangöreborgochstockholm #Västergötland #kyrka #kyrkport #hökerum #svingskyrka

I hundra dagar bloggar jag varje dag och alla dagar när jag har mycket att göra får det bli en bild från Instagram.

chefstomaten