Skara domkyrka och vattentorn

Kyrkor verkar vara ett av mina senaste fotoobjekt. De följer i en fin tradition med runstenar, franska bakverk och ormbunkar – andra grejer som jag snöat in på att fotografera i tid och otid. Kyrkor är ett synnerligen tacksamt, eller oerhört otacksamt fotoobjekt, beroende på hur man ser det. Om man vill ha rikliga fototillfällen är det verkligen guldläge. Det finns nämligen många kyrkor och alla har någon unik karaktär eller detalj som måste dokumenteras.

Skaraslätten är kyrkotät

Det var kanske inte så konstigt att kyrkoupptäckarradarn var på igår eftersom jag satte mig i bilen efter att jag hade skrivit ett litet blogginlägg om en kyrkport. Med kyrkbrillorna på såg jag dem precis överallt. Nu tror jag att Skaraslätten är rikt begåvad med kyrkor ändå, men med radarn påslagen såg jag dem allihop. Ibland såg jag flera stycken samtidigt – så nära varandra låg de. Jag såg vitkalkade, randiga och stenkyrkor. Jag såg dem med ett torn, inget torn, ett torn i varje ände och så en med tre torn. Jag såg välproportionerliga kyrkor och så några där pengarna verkar ha tagit slut innan kyrkan blev färdigbyggd. Hade jag stannat och fotograferat samtliga hade jag inte kommit halvvägs ännu.

Skara domkyrka värd ett längre besök

En av alla kyrkorna fick äran av att jag parkerade bilen och klev in i kyrkan (något som underlättas om den är öppen). Skara domkyrka är till skillnad från många av landsortskyrkorna öppen rätt ofta. Det blev ett ganska kort besök, mitt bloggande på morgonen hade gjort mig försenad i förhållande till min tänkta avfärd och min lunchdate.

Nu när jag läst på lite inser jag att jag missade flera höjdpunkter i kyrkan, den har både en krypta från 1000-talet som jag aldrig var i närheten av och är ägare till diverse konstskatter. En av dem såg jag på bild, en kalk helt i guld. Förstår att den förvaras på annan plats.

När man fått på sig kyrkobrillorna så ser man dem precis överallt. Ibland såg jag ett kyrktorn sticka upp ur en dungen i fjärran, ibland körde jag precis förbi dem och ibland kunde jag se flera samtidigt. Jag såg vitkalkade, randiga och stenkyrkor. Jag såg dem med ett torn, inget torn, ett torn i varje ände och så en domkyrka med de sedvanliga dubbeltornen. Jag såg välproportionerliga kyrkor och så några där pengarna verkar ha tagit slut. Sen här, Skara domkyrka var öppen och den gick jag in i. Körövning pågick och stearinljusen tända. #mellanGbgochSthlm #skara #domkyrka #kyrktorn

Nåväl, det kanske blir ett till besök i Skara någon annan gång. Av det jag såg är det en söt liten stad med många vackra träbyggnader som bara väntade på en kamera. Då kan jag passa på och besöka domkyrkan lite noggrannare. Det är lätt att hitta till Skara domkyrka, bara att köra av vägen och hålla utkik efter de karakteristiska dubbeltornen.

På vägen dit såg jag ett annat torn som jag givetvis också var tvungen att spana in, ett gammalt vattentorn – läckert eller hur? Tyvärr upptäckte jag när jag klev ur för att fotografera det att jag hade glömt ladda kamerabatteriet och batteriladdaren hade jag ju just åkt ifrån. Nåväl, mobilfotografering är också en ädel sport.

11123672_1591459877804274_1107729245_nUppmärksamma läsare har kanske noterat att jag valt en annan väg mellan Göteborg och Stockholm än den jag brukar. Om inget oförutsätt händer så kommer det fler blogginlägg från den här vägen, som en del av serien Mellan Göteborg och Stockholm.
#blogg100 – ett inlägg om dagen i hundra dagar

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)