Kundbemötande hos taxichaufförer

Dagens bild av en blommande rosa stjärnmagnolia i Stadsparken i Örebro är egentligen alldeles för vacker för dagens ämne. Som är kundbemötande hos taxichaufförer. Jag har idag träffat på tre stycken som tolkat detta på olika sätt. Orsaken till denna flitighet är att min rygg bestämt sig för att protestera mot bristen på motion. Jag har viss förståelse för protesten men måste anföra att valet av dag inte var helt optimalt. Det var nämligen en släpa-böcker-och-föreläsa-dag.

Taxichaufför 1

Dagens första chaufför hade antingen gått kursen i kundbemötande eller snappat upp lite av varje från annat håll. Vi talar vidöppna dörrar som han sedan gick efter och stängde. Han tog hand om min resväska med kursböcker utan att röra en min av dess ansenliga tyngd. När han glömde att studsa ut och plocka ut väskan ur bagaget så bad han om ursäkt och fixade detta på fem röda. En bra start på en tidiga dagen.

Taxichaufför 2

Nio timmar senare hasade jag på stela fötter ut till samma hörn som jag hade blivit avsläppt på, tittade upp på gatunumren och beställde en taxi till Drottninggatan 71. Jag fick snabbt ett sms att taxin skulle komma 2 minuter senare. Den ena taxin efter den andra gled förbi men ingen stannade. Efter tio minuter ringer telefonen.

– Var är du?

– På Drottninggatan 71

– Nej, jag står här och väntar på dig!

– Det kan du inte göra för just nu finns det inte en enda taxibil i sikte.

– Jag står ju på Drottninggatan 77!!!!

– Men jag beställde taxi till 71.

– Nej, du beställde till 77 och här står jag nu.

Eftersom chauffören vägrade ge med sig och hämta mig där jag stod hasade jag iväg. Jag tänkte att jag kanske hade pillat in fel siffror, sådant har ju hänt för när man är trött. Jag grinade rätt illa för vid det här laget var varken fötter eller rygg kompisar med mig. Det var egentligen inte så långt bort men just då kändes det som om jag tillryggalade New York maraton. Det måste synts på mitt kroppsspråk lång väg att den här kvinnan har inte beställt taxi för skoj skull utan för att hon inte klarar av att gå till tunnelbanan (ca 100 meter bort). Jag hade därför förväntat mig en ursäkt för att han inte körde och hämtade mig på den plats dit jag beställt taxin. Jag hade nämligen dubbelkollat och i det bekräftelse-sms jag fått stod det att taxin var beställd till Drottninggatan 71. Jag hade alltså inte skrivit in fel. Jag fick ingen ursäkt. Istället fick jag en högljudd utskällning.

Han hade fått vänta 15 minuter på mig. Jag hade ju själv beställt taxin och borde ha sett att jag beställde taxin till hörnet Barnhusgatan/Drottninggatan. Han hade inte gjort något fel. Där jag stod var det gågata och därför kunde han inte hämta mig där.

Eftersom jag:

  1. Stod exakt där jag blivit avsläppt på morgonen och sett ett tiotal taxibilar passera medan jag väntade på honom var jag inte helt imponerad av det argumentet.
  2. På webbsajten kan man bara ange gatuadress, inte gatuhörn. Jag hade angett Drottninggatan 71 och stod i korsningen Drottninggatan/Olof Palmes gata.
  3. Tittade man noga så stod jag på 71A och han på 71D. Man skulle därför kunna säga att det var otur att vi stod och surade på varsitt håll. Men han hade mitt telefonnummer medan jag inte hade hans. Han hade därmed en fördel, han hade kunnat kontakta mig direkt och så hade vi kunnat rätt upp frågan om 71A och 71D utan att jag behövde röra mig en centimeter i onödan. Nu valde han att låta bli. När han till slut ringde tvingade han dessutom mig att gå till honom istället för att han körde till mig.
  4. Till syvende och sist handlar det om vem som är kund. Jag vet inte var någonstans det är en vinnande strategi att skälla på kunderna. I det här fallet ledde det till att han slapp köra mig någonstans överhuvudtaget.

Taxichaufför nr 3

Se text under 1.

@bergkarlm utlovade blommande magnolia och hon höll vad hon lovade.  Örebro är minsann en mkt trevlig stad, om de bara fixar vägen från Gbg så den håller högre än 80 sådan jag tänka mig återbesök. #stjärnmagnolia #Örebro #rosastjärnmagnolia #stadsparken #mellanGbgochSthlm

Detta var ett inlägg i #blogg100 – utmaningen att blogga ett inlägg om dagen i hundra dagar. 

 

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)