Kan man flytta italienska gränsen något?

Beställer man en kaffe med mjölk i Frankrike, en ”crème”, får man in något åt det här hållet. Ibland med kaka, ibland utan. Den kan kosta allt mellan €2 och €7 (det här är en €2.90 från le vieil antibes). Priset har inget som helst samband med kvaliten utan avspeglar enbart läget på sittplatsen. Ju bättre spanläge ju dyrare. Mitt hittills dyraste kaffe dracks med hamnutsikt i St Tropez.

Oavsett var ”krhämmen” dricks så smakar den kaffesump och mjölk med lång hållbarhet. Vilket föranleder en fundering om man inte skulle kunna ta och flytta den italienska gränsen en aning. För oavsett vilken sketet hål-i-väggen man handlar kaffe från smakar det fantastiskt – i Italien.

Nu är det inte längre till italienska Latte än att man kan göra en bekväm dagsutflykt från Antibes. För 150 år sedan var det ännu närmare till grannlandet. Grannlandet hette visserligen inte Italien utan Savojen och det började i Nice. Antibes var fransk gränsstad, därav det stora fortet byggt av den stora fortifikatören Vauban.

chefstomaten