Kebado Dara kaffebönor från DaMatteo

Det har varit kris i chefstomatens hushåll i veckan. Något pucko glömde fylla på förrådet av goda kaffebönor. Plötsligt var sista bönan av favoriten yirgacheffe mald och urdrucken och vad som återstod i skafferiet var resterna av några felköp och en halv påse med koffeinfria bönor inköpta på Waitrose i London för evigheter sedan. Jag gick på de sistnämnda. De smakade helt ok fortfarande men det rätta stinget saknades.

Krissituationen åtgärdades hjälpligt med en snabb sväng om Coop Avenyn. Tyvärr var deras utbud av kaffebönor direkt sorgligt. Jag kom ut med en påse av deras egna Kenya, vilket är den bästa ur deras café luxury-serie.

Men så hade jag en dejt på DaMatteo Vallgatan och passade på och försåg mig med en påse Kebado Dara. 105 kronor för 250 gram betyder att man får dricka det med andakt. Så här beskriver de själva kaffet:

Det här är ett skogsvuxet kaffe från kaffets vagga, Etiopien. Kaffet växer i regionen Sidamo, i Kebado-området, nära staden Dara. Det är ungefär 1000 småbönder som tar sitt kaffe till en och samma tvättstation, som ägs av Haileslassie där kaffet processas efter gamla beprövade metoder. Hailelassie har ärvt sin kärlek till kaffet från sin far, och han har jobbat med kaffe i hela sitt liv.

Kaffet är fylligt och blommigt, med toner av choklad.

Kaffet rostades 29/10. Jag tycker att latten smakar DaMatteo, inte alltför olikt deras blandning Vallgatan 5. Ställer upp på fylligt och blommigt men chokladen hade jag gärna sett mer av. Det är klart de bästa kaffebönorna i maskinen den här veckan och befäster min förkärlek för etiopiska kaffebönor. Önskar jag kunde jämföra den med Löfbergs Sidamo och Yirgacheffe som jag så här ur minnet upplever som ännu mjukare. Kanske en anledning att handla hem fler kaffebönor? Så riskerar jag dessutom inte att hamna i det koffeinfria träsket på ett tag.

chefstomaten