Lögn, förbannad dikt och statistik?

Lögn, förbannad dikt och statistik är kanske att ta i, men det är ganska intressant att jämföra resultaten i mina tre statistikprogram. De har inte en siffra gemensamt.

StatPress – live info om besökare

StatPress är en liten smidig plug-in. Själva siffrorna hittar jag enkelt i wordpresspanelen. Det finns en översikt med antal besökare, sidvisningar och lästa feeds. Jag kan kontinuerligt följa hur många besökare som varit inne, vad de läst och hur länge de varit på varje sida om de varit inne på flera. Det finns också info om vilka sökord eller sidor de senaste besökarna kommer ifrån. I en annan vy kan jag se tårtdiagram över operativsystem och webbläsare samt topplistor på besökta sidor.

På plussidan för denna statistikinsamlare finns att informationen är helt aktuell (det blir lätt en mani att hela tiden gå in där och se om det ”hänt” något sedan förra besöket en kvart tidigare). På minussidan finns några småsaker som att den loggar IP-adresser från fel länder (placerar t ex Ubbhult i Tyskland) och att jag inte lyckas få bort mig själv från statistiken (så admin-sidorna hamnar högt i statistiken).

Awstats – standard i binero

Har för mig att awstats var förinstallerad, eller åtminstone rekommenderad, av mitt webbhotell. Jag loggar in iaf på tomatsallad.nu/awstats för att hitta resultatet. Det bästa är att den alltid är mycket mer positiv vad gäller antal besökare än vad StatPress är :-).

Resultatsidan är aningen rörig men det jag har tittat mest på är statistik över tid på dygnet och veckodag som tomatsallad är flitigast besökt. Jag har läst flera bloggexperter som rekommenderar att man inte slösar bort sina bästa inlägg genom att publicera dem på lördagar. Men lördagar är generellt sett inte alls någon dålig dag för tomatsallad. Vissa månader är lördagar en av de bästa dagarna… Sitter mina läsare ovanligt mycket framför datorn på lördagar eller är det jag som brukar publicera kioskvältare på just lördagar?

En sak som kan vara fiffig att veta, awstats visar statistik först dygnet efter. Jag trodde den var stendöd när den några timmar efter att jag aktiverat den fortfarande visade 0.

Google Analytics – störst och bäst?

Det finns ungefär hur mycket information som helst i google analytics och proffsnissarna tävlar om att göra videos där de förklarar all häftig och bra information man kan få ut. Jag har bara sett en video, och det var för att lyckas lokalisera en förbaskad UA-kod som var väl dold. Den behövdes för att sparka igång den plug-in jag installerat.

Det finns massor av plug-ins till google analytics, jag har den installerad som heter just google analytics (det är där jag fick ange UA-koden). Sedan har jag ett konto på www.google.com/analytics/. Några exempel på vad jag har hittat när jag grävt runt i google analytics läser du här.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)