Macro med sigma 70-300mm

För två veckor sedan lånade jag ett sigma 70-300mm APO DG-objektiv. Idag var det dags att återlämna det, vilket gjorde att jag fick bråttom att testa macro-knappen. Vad den skulle vara bra för hade jag bara diffusa idéer om, men prova skulle jag. Begav mig därför till ett lämpligt ställe för experiment, petade in knappen, siktade och tryckte av. Gnek-gnek. I sökaren bara sudd. What? Mindes att jag läst några recenssioner efter att jag publicerade mina tele-bilder, de upplyste mig bland annat om att autofokusen var kass i macroläget. Bytte till manuellt läge (inte min hemmagata). Några experiment senare råkade jag trycka av den här bilden. Hur jag gjorde? Ja det undrar jag också för då hade jag kunnat ta fler.

Ägaren till objektivet har nu informerat mig om att macroknappen gör att man kan stå 0.95 meter från sitt fotoobjekt (istället för 1.5 meter när det körs som ”tele”). Men att det då bara fungerar i 200-300mm. Ok, det var kanske ett halvt svar, men hur få skärpa på någon lämplig del av bilden?

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on juli 2nd, 2011 at 12:37 e m