Maneter – en plåga längs Rivieran

Jag kan inte skriva en hel serie om vackra badplatser utan att nämna maneterna. Innan man hoppar i spat bör man kolla manetstatus. Är det fritt eller ej? Maneterna är rosa och mindre än våra svenska maneter, men precis som blåmaneter förekommer de i grupp, ser du en så finns det flera.

Hur farliga de är råder det delade meningar om. En person beskrev det som inte särskilt farligt, det gjorde mindre ont än en svensk brännmanet. Medan en annan kompis drabbades av nässelfeber och var dålig i flera veckor. Ja ärren syntes längre än så. Själv har jag inte testat och tänkte inte göra det. Inte ens för att kunna ge en fullständig rapport här på tomatsallad :-)

rosa manet i turkos vatten
Lysmanet i Medelhavet

Lysmaneter eller méduse

Dags för lite fakta. De heter lysmanet, Pelagia noctiluca och lystrar i engelskspråkig press till namnet mauve stinger medan de på franska bara brukar refereras till som manet, méduse. Det är bra lägga det namnet på minnet och kika efter det på de skyltar som badvakterna sätter upp om aktuell vattentemperatur.

Det svenska namnet anspelar på att de avger ljus när de blir störda. (Ett spännande fotoobjekt nattetid alltså). På grund av bl a utfiskningen i Medelhavet är det numera manetår varje år, istället för någon gång emellanåt.

Ser det ut så här på skylten vid badvakterna och du ser andra badare som håvar upp gelekroppar ur vattnet så vet du att det är många brännmanter i vattnet den dagen.

Maneterna driver in till stränderna

Badorterna på Rivieran har olika sätt att hantera manetplågan. Några försöker hålla dem borta med nät. I Antibes och Juan les Pins har myndigheterna köpt in en båt som åker omkring och dammsuger upp maneterna innan de når land. Man har också personal som går och plockar upp maneter som drivit in på stränderna för hand (nåja, med en sådan där gripklo för skräp).

Rutinerade personer ur lokalbefolkningen medtager en hålslev till stranden för att kunna håva upp maneterna ur havet. Själv har jag en annan taktik, syns det minsta lilla manet på en strand, då stannar jag iland. Jag spanar istället in vindriktning och strömmar och ger mig sedan av till en annan strand. Det finns som tur var ganska många att välja på i Antibes, längs udden Cap d’Antibes och på andra sidan, i Juan les Pins. Någonstans är det alltid manetfritt.

Allt som ser ut som maneter är inte lysmaneter

Höst och vår driver det ibland in drivor av små lila saker. Tittar man närmare består de av en flytkropp med ett litet segel. Det är bidevindseglare. De är inte en manet och de är ofarliga. Sedan kan det lukta illa på stränderna innan de har städats bort.

Blir du bränd, kila till apoteket 

På apoteken har de krämer som tar bort smärtan. 

Hittills har jag medverkat i tre reseguider från södra Frankrike, Mitt Nice, Mitt Provence och Rivieran inom räckhåll tillsammans med Maria Unde Westerberg

Edit 2015: En bra sajt för att kolla manetstatus är denna Cartographie des méduse. Jag tror att badvakterna postar status där en gång om dagen. 

Edit 2019: Jag har lagt till det franska namnet, en mellanrubrik och info om de som ej är maneter. Samt en bild på hur det kan se ut hos badvakterna

Edit 2022: Texten har uppdaterats med tips att kila till apoteket. 

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on juli 3rd, 2022 at 10:56 f m