Maneter – en plåga längs Rivieran

Lysmanet, Pelagia noctiluca

Jag kan inte skriva en hel serie om vackra badplatser utan att nämna maneterna. Innan man hoppar i spat bör man kolla manetstatus. Är det fritt eller ej? Maneterna är rosa och mindre än våra svenska maneter, men precis som blåmaneter förekommer de i grupp, ser du en så finns det flera.

Hur farliga de är råder det delade meningar om. En person beskrev det som inte särskilt farligt, det gjorde mindre ont än en svensk brännmanet. Medan en annan kompis drabbades av nässelfeber och var dålig i flera veckor. Ja ärren syntes längre än så. Själv har jag inte testat och tänkte inte göra det. Inte ens för att kunna ge en fullständig rapport här på tomatsallad 🙂

manetutrotningsfartyg Dags för lite fakta. De heter lysmanet, Pelagia noctiluca och lystrar i engelskspråkig press till namnet mauve stinger. Det svenska namnet anspelar på att de avger ljus när de blir störda. (Ett spännande fotoobjekt nattetid alltså). På grund av bl a utfiskningen i Medelhavet är det numera manetår varje år, istället för någon gång emellanåt.

Badorterna på Rivieran har olika sätt att hantera manetplågan. Några försöker hålla dem borta med nät. I Antibes och Juan les Pins har myndigheterna köpt in en båt som åker omkring och dammsuger upp maneterna innan de når land. Man har också personal som går och plockar upp maneter som drivit in på stränderna för hand (nåja, med en sådan där gripklo för skräp).

Upplockning av maneter. Rutinerade personer ur lokalbefolkningen medtager en hålslev till stranden för att kunna håva upp maneterna ur havet. Själv har jag en annan taktik, syns det minsta lilla manet på en strand, då stannar jag iland. Jag spanar istället in vindriktning och strömmar och ger mig sedan av till en annan strand. Det finns som tur var ganska många att välja på i Antibes, längs udden Cap d’Antibes och på andra sidan, i Juan les Pins. Någonstans är det alltid manetfritt.

Edit tillagt augusti 2015: en bra sajt för att kolla manetstatus är denna Cartographie des méduse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.