Många fyrverkerier under sommaren på franska Rivieran

Sommar på franska Rivieran betyder sol och bad men också ljumma kvällar med jazzfestivaler och fyrverkerier. På nationaldagen 14 juli brändes det krut rätt friskt på många platser, i Cannes är det pyrotekniktävling med deltagande lag från olika länder och i Antibes-les Pins är det fyrverkerifestival.

Jag har hittills sett ett och ett halvt fyrverkeri. Det halva var i Antibes, kvällen före 14 juli. Jag satt hemma och grejade framför datorn när jag hörde hur det började dundra ute. Jag gjorde i tur och ordning: vevade upp jalusierna, gick ut, konstaterade att det var fyrverkeri, gick in igen, drog ner jalusierna, stängde av ugnen och datorn, bytte objektiv på kameran samt satte på mig ett par byxor. Först därefter började jag springa. Jag hann se förvånadsvärt mycket av ett imponerande fyrverkeri.

Igår såg jag ett annat i Juan-les-Pins som var lite mer mediokert. Den stora behållningen var att se alla kreativa idéer på vad som kunde räknas som en parkeringsplats för all tillströmmande publik.

Enligt uppgift ska fyrverkerierna i Cannes vara häftigare. Men jag har inte kollat, de äger rum efter mörkrets inbrott dvs efter att sista bussen (nr 200) har gått. Visst, jag hade kunnat ta tåget, men riktigt så fyrverkerifrälst är jag inte.

Här är en bild från igår. Jag testade rätt många varianter av inställningar på kameran. Från halv-auto till allt (även fokus) manuellt. Satt med kameran i knät vilket var halvstabilt. Men det var tur jag la kameran i knät och inte bredvid mig, först när jag reste mig upp insåg jag att jag suttit i en vattenpöl.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)