Detta är en Vespa 400 och inget annat

Detta är en så söt historia att den måste berättas! Det handlar om hur sociala medier kan användas för att få svar på de mest märkliga frågor och om en bil. En bil som jag fotograferat men sedan inte haft en aning om vad jag fotat. Nu var ju det inget ovanligt alls, tvärtom. Jag kan väl skilja på en Volvo och en Mini ungefär.

Bilen fotade jag i Cassis för några år sedan, tyckte den såg liten och skraltig ut, ungefär som mitt minne av de Trabanter som puttrade runt i Östtyskland när jag var där 1990. Döpte bilden till trabbi i brist på andra idéer. Använde den som illustration av ett inlägg om en trasig bilhiss.

Där kunde historien slutat, men nyfikenhet och en artikel ledde till detektivjakt. Ny Teknik skrev en rolig recension av Trabant som bilglada Renée Göthberg länkade ut på google +. Jag frågade henne om min bild kunde vara av en Trabant? Svar negativt.

Men vad det var visste inte Renée, hon hade aldrig sett en sådan förut. Men hon är inte den som ger sig utan att ta reda på och började fråga runt. Idag fick vi svaret: det är en Vespa 400!

Tvåtaktsmotor och 14 hk. Jag har aldrig sett en sån förut. Den tillverkades i Frankrike eftersom man fruktade konkurrens från Fiat 500.


chefstomaten