Med Baltic Queen mot Tallinn

Mitt intryck av Baltic Queen färgas möjligen en smula av att jag bara sovit fyra timmar. Det är delvis färjans fel. Hårdare madrasser får man leta efter. Sedan var några medpassagerare ute och härjade i korridoren en bra bit efter midnatt. Lite osäker på om de grälade med varandra eller bara var glada i hatten. Många verkar vara ombord för att partaja.

Lägg till att någon lyckades dra igång ett billarm ett par gånger vid halv-ett-snåret. Ungefär samtidigt som vi anlände till Mariehamn. Vi somnade alltså ganska sent. Ingen ko på isen men kära M yrade upp i ottan och hävdade att vi hade bråttom. Hon hade missat att mobiltelefonerna ställer om sig automatiskt till baltisk tid. Så när hon såg att klockan var 06 och la på en timme till 07 så hade vi bara två timmar på oss innan det var dags att kliva av. Men mitt armbandsur visade fortfarande 05.

Som straff för den tidiga väckningen fick M knata till den dygnet-runt-öppna kafeterian och köpa kaffe. 24 kronor kostar en mugg. Det är inte fantastiskt gott men bättre än espresson igår. Typisk Lavazza-sump.

Stockholms skärgård är stooooor

Färjor till Tallin avgår från Kapellskär och från Värtahamnen. M ville åka från Värtahamnen och jag hade inte direkt någon åsikt. Incheckning senast en timme före avfärd stod det på lappen, vi åkte med marginal för köer vilket betyder att vi fick sitta en bra stund i Värtahamnen och stirra på regnet som samlades på vindrutan. Då packade jag upp guideböckerna som Kocken köpte åt oss i Kartbutiken tidigare på dagen. (Som ni hör har vi planerat resan länge och väl).

När vi väl bordat så upphörde regnet och vi kunde därför ta plats längst bak på soldäck. Jag blev rejält blöt när jag satte mig på en stol utan att ha torkat den först men genom att köpa varsin Corona så paxade vi två stolar. Inte så dumt för det är verkligen fint att sitta och titta på Stockholms skärgård. Det finns så många vackra hus att titta på och ju längre ut vi kom ju blåare blev himlen. Bilden på bilfärjan är från Oxdjupet.

Ryska restaurangen kul inslag

Buffén på Tysklandsfärjorna från Göteborg har gjort att vi håller oss långt borta från alla bufféer. Recensioner på nätet var lyriska över grillrestaurangen så först gick jag dit för att höra mig för om ett bord. Det fanns, men menyn var inte särskilt spännande. Betydligt roligare med den ryska restaurangen bredvid tyckte jag.

Jag åt kyckling Kiev, en inbakad halv kycklingfile med massor av dillsmör. Den serverades med potatispuré, gräslök, sallad och tranbär (SEK 210). M valde aborrfilé med forellrom, potatismos och lite grönsaker. Båda rätterna hade en viss syrlighet. Vi valde fartygets Amber Ale som var smaksatt med Earl Grey te. Ingen fantastisk måltid men annorlunda.

Tax free

Förutom de redan nämnda restaurangerna så finns det en pub och diverse nattklubbar. De tittade vi inte närmare på men vi stoppade in näsan i alla affärer och kompletterade med sådant vi inte fått med oss hemifrån. Jag köpte bland annat ett till nagellack (OPI €12.90).

Sedan satt vi i hytten och såg slutet av Ett fall för Vera på hyttens teve samt målade naglarna. Vi passade då också på och provade en estnisk öl som vi köpte i butiken. Kommer ej ihåg vad den hette men det var en älg på etiketten. Inget säljargument för mig men det var en IPA.

Något vin släpade vi inte med oss för vi försöker med lätt packning. Så vitt jag kunde bedöma var vinerna något billigare än på Systemet.

Nu ska vi ut och kika på Tallinn. Det är 19 grader och gråmulet.

 

 

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on juli 31st, 2017 at 07:13 f m