Midvinterkväll i Fornminnesparken, Funäsdalen

I Funäsdalen ligger ett trevligt och modernt litet fjällmuseum inklämt mellan en kyrka och ett utomhusmuseum. Det sistnämnda innehåller den sedvanliga samlingen av gamla hus med de sedvanliga (trista) skyltarna. En gång om året så är det dock riktigt stämningsfullt att vandra runt bland de grå knuttimrade byggnaderna och det är när det är Midvinterkväll i Fornminnesparken. Flera hundra marschaller lyser upp snön och i husen trängs allehanda hantverkare.

Kvalitén på hantverket varierar mellan åren. Nu är det några år sedan jag var där sist men jag upplever att det är färre duktiga slöjdare (typ Torgny Odèn) och fler amatörer än det var det första året vi var där. Nu är det inte för att handla jag går dit utan för stämningens skull. Helt tomhänt gick jag dock inte hem, Bruksvallarnas fjellost var där och några andra sålde hembakade bullar.

En författarkollega sålde sina egna böcker vid ett bord. Jag köpte så klart en bok, något jag aldrig skulle gjort för ett par år sedan. Så nu håller jag på och läser ABC bland fjällen, nomadlärarinnan Sigrid Rutfjäll berättar. Ingen stor litteratur på något sätt men fascinerande inblick i ett helt annan typ av liv som inte är så långt bort. Kön till Bo Lundmarks bokbord var inte så lång men den var desto längre till kolbulletillverkningen som visst var kvällens mest populära.

Jag tror evenemanget äger rum 4 januari varje år kl 17-19. Jag tror att med stativ hade det varit lättare fota marschallerna :-).

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on september 8th, 2016 at 02:27 e m