Glenn Strömberg grappa testad

Mitt intresse för grappa väcktes för snart två år sedan när jag var på ett event där Glenn Strömberg pratade sig varm för sin grappakollektion. En perfekt julklapp tänkte jag. Förra julen tillbringade jag några mil från grappans hemland och att bära dit grappa från Sverige kändes bakvänt. Planen fick anstå till den här julen.

Med tanke på förberedelsetiden så är förstås ingen förvånad över att jag beställde grappan från systembolaget.se i allra sista stund eller hämtade den på systembolaget i Funäsdalen dagen före julafton.

Igår på trettondagsafton packades den upp. Den snabba versionen är att Glenn Strömberg och Ove Boudins grappa är en utmärkt present, men det är kanske det enda det är. Det är skoj att testa fem grappa av helt olika karaktär, men kvalitén motiverar inte riktigt priset. Det är dyra droppar, 400 kronor för 250 ml, men presentförpackningen och flaskorna är å andra sidan mycket snygga. Och för den som inte kan kvista över till Latte eller Ventimiglia och välja bland ett enormt utbud av grappa i alla prisklasser, är det kanske ett bra alternativ.

Grappa Barbera

Barbera och Nebbiolo är två klassiska vita grappor gjorda av skalen från två klassiska italienska druvor (där Barbera är den näst mest odlade druvan i Italien efter Saniovese). Grapporna är ganska lika men Nebbiolon är strået vassare.

Grappa Nebbiolo

Grappa Nebbiolo både luktar och smakar som en grappa ska göra enligt min uppfattning. Riktigt god. Ska spana efter grappa gjort på Nebbiolo nästa gång jag är på grappajakt i Italien.

Grappa Riserva 5 anni

Traditionellt är grappa en helt vit spritdryck, det här med lagrad brun grappa är ett relativt nytt påhitt som det råder delade meningar om. Själv tycker jag det är rätt trevligt, lagringen rundar av och gör smaken fylligare och mindre stickig. Vi tyckte denna luktade deg. Näst bäst i boxen.

Grappa Cru di Brachetto

Detta är en grappa jag verkligen ska undvika. Smaken är bedräglig, den är först rätt mjuk men eftersmaken är ettrig som tusan. Urk.

Grappa Cru di Moscato Barriques

Lagrad grappa gjord på muskatdruva – låter det märkligt? Japp, märklig är ordet. Doftar söt sommar, smakar tja, vi lyckades aldrig komma fram till det. Det här är grappan för den som tror att all grappa smakar likadant och vill se vilken skillnad det blir beroende på vilken druva som använts.

chefstomaten